torstai 10. syyskuuta 2009

Peking paiva 2. Kiinan muurilla








Aamuvarhaisella jo enne kahdeksaa terhakka opastyttomme Soo Jang eli Summer (nimi jonka on adoptoinut opiskeluaikanaan) tuli hakemaan meita hotelliltamme. Matkan paamaara oli Kiinan muuri. Koko retken hinta 150 RMB eli 15 euroa.

Aamupalaksi olimme hakeneet kakkusia lahikioskista. Hotellista saa espresso-kahvia. Yksi kakkusista on aivan ihana, pari sentti pahkinaista tayteta kahden keksin valissa, se on kai uppopaistettu jossain kevyessa taikinassa. Nam. Toinen loyto on kevyessa taikinassa pannulla paistettu kakkara, jonka taytteeena on jotain hyvaa vihreaa vihannesta, vahvempaa kuin pinaatti. Maksaa 1 yanin ja kaksi on riittava lounas minulle, eli 20 senttia.Soin sellaiset kavellessani tanne nettiin.

Satoi, haimme viela mukaan lapi Venajan ja Mongolian kantamamme lampimammat vaatteet.
Valilla on tuntunut tuo kantaminen .... turhaanko kannettiin.Taalla syksy tekee tuloaan, vaikka eilen oli kuuman kostea.

Ensimmainen kohteemme:

Ming=dynastian keisareiden haudat oli jarjestetty erikoiseen kaupunkimaiseen tapaan vuoren rinteille. Naimme Juudii (nimi lausutaan nain) keisarille ja vaimolle rakennetut palatsit. Jalkavaimot olivat saaneet omat hautapaikkansa rinteilla naiden ymparilla. Palatsit oli sijoitettu Feng Suin vaatimusten mukaisesti. Kokonaisuus kasitti sen aikaisen kasityksen mukaisesti suorakaiteeseen muotoisen maan ja pyorean taivaan mukaisen asetelman. Eihan sita voi sanoin kuvata. Voi vain ajatella sita kaikkea loistoa, mika silloisessa maailmassa oli...ja sita epasuhtaa mika vielakin nakyy kiinalaisten elamassa. Huolimatta plittisesta systeemista, eriarvoisuus on suorastaan raikea tana paivana.

Feng Shui nakyy monessa paikassa, muun muassa uudet Olympilaisia varten rakennetut stadionit ja muut on sijoiteltu nekin Feng Shui-periaatteiden mukaisiin kulmiin toisiinsa nahden. (vai onko se Feng Sui ?) Olympialaisiin satsattiin valtavasti ja sen katsotaan nostaneen kansalaisten ja koko Kiinan itsetuntoa. Siita puhutaan taalla paljon.

Kiinan muuri, siita voi lukea niin paljon! Menimme korkealle kaapelihissilla. Niinkuin melkein kaikki taalla, mittasuhteet ovat valtavat. Muuri senkun kiemurtelee kuin kaarme korkeita rinteita. Vain osa niista on auki vierailijoille.

Jotenkin koominen naky katsella ylhaalta, , kun muurin tassa osassa kaveltava osuus oli tapo taynna sateenvarjoja. Muistoesinekauppoja loputtomiin, hienot jarvestelyt, ihmisa ja ihmisia!

The Great Wall of China.

Retkeen kuului myos kaynti jadetehtaalla ja silkkitehtaalla. Ja hilliton myyntiorganisaatio jokaisen "vieraan" kylkeen liimautuvine myyjineen, jotka sanoivat asiakkaan puolesta "okei, tama" , ennenkuin ehdit rapayttaa silmaa tai jos vahingossa sanoit vaikka "kaunis" tai hiplasit jotain silkkilakanaa.
Mutta saimme tietaa miten erottaa oikea jade vaarennetysta. Ja silkkitoukasta silkin matka lakanaksi oli aivan mielenkiintoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti