maanantai 28. syyskuuta 2009

Hutong- perinteinen kiinalainen asumismuoto

















Hääkulkue on päättänyt olla kiirehtimättä kapealla kadulla. Kukaan ei tunnu hermostuvan. Odottelen Kiinan muurille vievän oppaamme juoksevan hakemaan kahta osallistujaa hutong-alueen toisesta hotellista. Pikkubussimme taas jäi suosiolla isommalle kadulle odottelemaan. Seuraan tilanteen kehittymistä kapealla kujalla.
Paikalliset rouvat tulivat oikein tervehtimään minua kädestä. Ilmeisesti hääkulkueen annettiin rauhassa toimittaa asiaankuuluvat toimenpiteet. Sulhanen seurueinaan katosi porttikäytävästä ja autot perässä tukkivat kapean riippapajujen reunustaman kujan.

Perinteisiä hutong-alueita on Pekingissä ikäänkuin liiketalojen kainalossa. Nyt on ymmärretty niiden arvo, ainakin osittain. Joillakin vanhoilla asuinalueilla kunnostetaan vanhoja kortteleita. Toisaalla taas näin alueita tuhottavan lasisten liikepalatsein ja leveiden katujen tieltä.

Hotellimme alue lienee vanhin säilynyt alue ja se periytyy 1200-luvulta. Se sijaitseekin Kielletyn kaupungin keisarillisen puiston kupeessa ja on asuttanut aikoinaan prinssejä ja korkeita virkamiehiä. Kaduille on pystytetty muistolaattoja.

Keisarien aikana Kielletyn kaupungin ympärillä olevat hutongit olivatkin arvokkaimpia ja kauempana olevat tavallisen kansan hutongeja. Hutongin malli periytyty jo kuitenkin ajoilta e.Kr.

Hutongit ovat kortteleita sisäpihoin, jotka taas ovat perätysten kapeiden kujien varrella. Pääkujat ovat leveämpiä . En kuitenkaan nähnyt suurempaa paniikkia kun seurasin hääkulkueen "järjestäytymistä" tuona aamuna. Ihmeen kärsivällisesti muut autot odottivat ja poliisit viereiseltä hutongin poliisiasemalta, joka näytti vanhalta temppeliltä, tulivat lompsutellen ohjaamaan autoletkaa.

Huomasin, että esimerkiksi kattojen rakenteet ovat samoja kuin ikivanhoissa temppeleissä, vain vaatimattomia ja harmaita. Samanlaiset eläinkuviot vartioivat talojen kattosiivekkeissä kuin temppeleissäkin ja näin miten vanhoja rakennuksia kunnostettiin muuraamalla samoja kattotiiimalleja kuin satoja vuosia sitten, aina koristekuvioita myöten.

Viime vuosina hutongin kujien varrelle on rakennettu vessa-ja suihkutiloja yleiseen käyttöön. Kaikissa on vartija-siivooja. Yleensä ne ovat oikein siistejä ja oiva apu kävelevälle turistille. Usein näin paikalisen asukkaan yöpuvussaan kävelevän pyyheliinan kanssa aamutoimituksilleen ja vaihtelevan aamuisia tervehdyksiä naapureiden kesken. Kujilla seurustellaankin paljon, istuksitaan, jutellaan, pelataan.

Hutongit olivat ennen kommunismin aikoja suuria yhden perheen koteja, mutta aikojen huononnuttua jaettiin ne pieniin osiin. Niitä korjattiin käteen osuvilla materiaaleilla ja osa hutongeista slummiutui. Nyt näin, kuinka monet hutong-korttelit on uudistettu täydellisesti autotallissa isäntää odottelevaa mersua, autonkuljettajieen, myöten.

Tilat yleensä hutongeissa ovat vähäiset ja kurpitsanversot kiertelevät yli kujanpuoleisen muurin. Kätevää lisäruokaa. Kujille näkyi vain sisäpihaan johtava ovi, jota saattoi vartioida leijonapari, samanlainen vaikkakin pienoiskoossa, kuin Kielletyssä kaupungissa. Useimmiten oven pielessä on kiviset patsaat. Kaikilla ovilla on ainakin ollut kolkutin, useimmiten tuima leijona. Joskus ovi on jätetty auki ja kulkija sai kurkistaa sisään, vain pienen matkaa. Oven ulkopuolella saattoi istua isoäiti puhdistamassa herneitä tai äiti lapsensa kanssa tekemässä koti- ja koulutöitä. Pyykitkin voitiin kuivatella kujan varrella.

Viimeisessä kuvassa hotellimme etusivu hutong-kadulla, joka nyt on noussut arvossa. Kadun varrella on pieniä taiteilijoiden butiikkeja, ravintoloita, niin perinteisiä kuin uuden ajan ravintoloita. Hotellimmekin mainosti länsimaista menua, emme maistaneet! Kahvia ei juuri Kiinassa juoda, mutta hotellistamme sai oikeaa espressoa, kaupungin havimmalla hinnalla, 15 yanin (1,5 eruoa) kun hienoimmissa paikoissa kahvi saattoi maksaa 38 yania, eli juuri alle 4 euroa. Siis kahvi on luksusta ja länsimaalaisuutta ja kallista! Katu muistuttaakin muutamista Kallion kulmista, jotka nyt ovat taiteilijoiden ja nuorten suosiossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti