keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Beijing











Hei kaikille!

Äiti ei pääse Kiinasta käsin blogiansa päivittämään.
Sumplittiin siis, että lähettää mulle haluamansa tekstin sähköpostilla ja mä laitan tekstin tänne bloggeriin.

Voikaa hyvin,
A

Mongolian autottomilta aroilta tajuttomaan liikennevirtaan....saastetta, sumuinen paiva,
kiva hotelli vanhalla alueella ihan keskustassa.

Oltiin etsitty nettia pari pv ja nyt onnisti.Kuitenkin taalla Kiinassa on suljettu joitain saitteja tulevan kansallisen vuosipaivan edella, joka on 1.10., silla jotain levottomuuksia epaillaan tulevan ja yritetaan nain estaa niitten suunnittelu ..kait. Blogiin ei paase nakojaan, olen koettanut ja kaverikin koetti. Kysyimme tassa valissa internet kahvilan pitajalta niin koetti myos ja selva juttu, ei blogspot toimi taalla. Tuli siihen joku kiinankielinen teksti, ettei toimi.

On tama janna maa. Ihan hurjasti ihmisia ja niin hienoja tavarataloja kissankokoisin mainoksin, Armani, Boss jne niin hienoissa lasipalatseissa etten ole ennen nahnyt. Ja niita niin kauan niin levealla kavelykadulla, ettei osaa sanoin kuvata. Mittasuhteet tassa kaupungisa ovat kasittamattomat.

Kavelin hotellilta etsimaan eilen Tianmenin aukiota ja Kiellettya kaupunkia, jotka kartalla ovat tuossa vahan matkan paassa, mutta kavelin ja kavelin ja ei vaan nay.Itse asiassa matka hotellilta sinne tienoolle kesti 4 tuntia, silla pysahtelin katselemaan sinne ja tanne, puistossa korttisakkeja, lapsia, ihmisia koko kansan voimistelutelineilla, kung fu-esitystä ja mitä kaikkea ihmiset täälla tekevätkin.

Olinkin jo siella Tianmenin kulmalla tietamattani, mutta juuri siita oli aidattu korkein sinisin aidoin, enka tiennytkaan etta olin kohdilla ja etta alueelle ei paassyt, silla siella armeija harjoitteli paraatia. Saa nahda pitavatko jollakin tekosyylla kuuluisan aukion ja kielletyn kaupungin suljettuna viela. Toki viikonoppuna oli paljon ihmisia liikkeella muutenkin. Oli poliisejakin. (10.9. lisatty: suurin osa on auki jo, kaytiin siela ihmettelemassa aukiota, jonne mahtuu puoli miljoonaa ihmista kerralla ja Mao katsoo kaiken ylla.)

Matka meni viihtyisasti pysahdellen siella ja taalla ihmettelemassa.

Ostin paikallisia nameja jotka ovat kuivattuja hedelmia puristettu ison karkin muotoon ja sitten pakattu mita ihanimpiin papereihin. Peilein varustettu iso kauppa oli hehtaareittain taynna mita erilaisimpia pakkauksia ja kilottain niita myytiin, joka lajia oli metreittain tiskilla.

Matkalla soin lounaan, dim sum nyytteja, sellaisia hoyrytettyja, ja sen kanssa kylmaa sitruunateeta, johon oli laitettu hillottuja mandariininpaloja, jotka sitten lusikalla sai syoda ikaankuin jalkiruuaksi. Nam, sita pitaa tehda, ihana kesajuoma.

Siis aikaa meni ja tama tytto kaveli, yli monikaistaisten avenue-katujen, jossa pyorailijat painelivat melkein samaa vauhtia autojen kansa ja puikkelihtivat kadehdittavasti milloin mistakin raosta kaarrelleen eteenpain samaa vauhtia autojen lomassa. Huh! Pyorailijoita varten on leveat omat kaistat, mutta valtavat risteykset taytyy selvittaa ilman niita. Ajattelimme vuokrata hotellin pyorat, silla asumme hutong-alueeella eli perinteisella alueella ja aamulla ne vaikuttavat hiljaisilta. Ei isoille kaduille, ei.

Naita hutong-alueita on taalla siella taalla, ja valtio yritttaa nyt sailyttaa niita. Hyva niin, mutta onhan niita mielettomasti tuhottu ja nakee vielakin tuhottavan.Pilvenpiirtajia on tassa 20 miljoonan kaupungissa niin mahdottomat maarat, kerrokset eivat lopu, paljon 30-kerroksisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti