sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Palmuja kuin petajia ja kookosta kaikkeen soppaan






13.2.2011 Kochi Backwaters tour

Aamulla auto tuli hakemaan ja ajoi pienen joukon eri hotelleista asuntolaivaristeilylle jokien, kanaalien ja jarvien alueelle. Bambukatoksella varustettu perinteisen mallinen vene odotti meita.

Hiljalleen vene lahestyi palmusaaria, simpukoiden kalastajia ja naimme saarien asukkaita rannalla sijaitsevissa taloisaan pesemassa pyykkia, lapset uimassa, jokunen nousi kapeaan veneeseen mennakseen kylailemaan tai kauppaan, vene on saarelaisten polkupyora.

Pysahdyimme eraalle saarista ja siella meille naytettiin, miten kookospalmupuusta kaytettiin kaikki mahdollinen tarkasti hyvaksi.
- kookospalmun mehu juodaan
- valkoinen sisaosa kuivatetaan ja sita sanotaan copraksi. Siita puristetaan kookosoljy ja tehdaan kookoshiutaleet
- kuoren sisaosasta tehdaan vahvaa narua, senkin tekeminen kasivoimin naytettiin alusta alkaen, ihmeellista!
- kookoshedelman kukasta saadaan nira nimista juomaa, joka on aluksi makeaa , sitten kaymisen jalkeen alkoholipitoisuudeltaan olutta vastaavaa, viela enemman niin siita tulee viinietikkaa. Tuliko siita toddya jossain vaiheessa, vahvasti alkoholipitoista juomaa, kaupungilla on Toddy-baareja, joissa sita saa.
- lehdista tehdaan kattoja, aitoja ja vaikka mita koreja ja pakkauksia raakatupakanmyyntikolleista alkaen
- puusta kuorittuna tehdaan jotain mutta nyt tassa kohtaa muistini petti...
ainiin, ruoka!

Saimme lounaaksi.perinteisen keralalaisen vihannesaterian
okraa kookoksen kera
vihreita papuja kookoksen kera
raastettua porkkanaa kookoksen kera
tomaattia kookoksen kera
vihannescurrya kookoksen kera
Raitaa, sambalia (tamarindista ja vihanneksista tehtya) ja Keralan omaa riisia tarjottiin myos, ilman kookosta






Iltapaivateen saimme noustuamme kapean kanaalinvarrella olevaan kauniiseen hindukotiin.
Opimme viela kalan kasvatuksesta, saimme maistaa banaaninlehtiin kaarittya simpukoista valmistettua currya. Jotkut maistelivat niraa, sita oluen vahvuista kookosalkoholia.

Rentouttavan ja rauhallisen sunnuntain kruunasi laivan ohjauksesta vastanneen Vishnun levea hymy ja Ajithin, oppaamme, kertomukset saarelaisten elamasta ja Keralan politiikasta. Loppumatkasta palatessamme vilkkaita teita,  oli rauhallisia vaalikulkueita ja puhetilaisuuksia, toisilla punaliput sirppeineen ja vasaroineen, toisilla valkoiset liput porvaripuolueen merkiksi. Ajith sanoikin, etta keralalaiset rakastavat vaalitaistelua, joka taalla on festivaali enemannkin. Aanestysprosentti on Intian korkein.

Keralassa valittiin jo kymmenia vuosia sitten, taisi olla maailman ensimainen vapaasti valittu kommunistihallitus, ja sanoisin, etta taalla on selkea sosialistis-kommunistinen demokratia. Siita keralalaiset puhuvat ylpeina. Opas mainitsi myos ettei taalla tunneta kasteja ei ole daliteja, kastittomia. Hallitus on taannut. etta jokaisella keralalaisella on oma maapala. Nain onkin oppaan mukaan. Siita voisin ottaa enemman selvaa.

Nyt sitten pakkaamaan huomista 14 tunnin junamatkaa (Kochi-Chennai) varten. Kookosta vaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti