perjantai 18. maaliskuuta 2011

Kevaan, varien ja kukkasten holi-juhlaa Kalkutassa




Holi eli Vasant Utsav, Kolkata

Sormet varipuuterissa, ja naama (violettia, sinista, oranssia),  naputtelen tata Kolkatan iltaviileassa Sutter-kadulla, joka on Kolkatan hippimaisin katu, muutama pussihousuinen hippi ja muutama muu ulkomaalainen, ei taalla useita turisteja nae.Vieressa Intian museo, perustettu 1814. Huomenna holi-kevatjuhla, jota jouduimme aloittamaan jo tanaan. Jouduimme on mieto sana. Naama on eri varijauhoissa ja vahan jo pakoilimme pikkupoikia; jotka  innostuivat heittelemaan vareja yltympari juhlavieraiden paalle niinkuin hlin aikana tehdaan.. Kaulassa valkea-oranssi kukkalei, kadessa miehen, joka valitsi minut kaikkien naisten joukosta, antama ruusukoristetulipunaisista tuoksuvista Intian ruusuista.

Jouduimme, sekin samoin mieto ilmaisu, kathak-tanssijoiden kanssa lavalle tanssimaan. Jouduimme, yllattaako tama enaa ketaan, muutaman paikallisen tv-kanavan kuvattavaksi ja muutaman lehden kameraan. Pitaa ostaa paikalliset Kalkutan lehdet huomenna. Hulluttelevan holi-aloituksen kathak-tanssijoiden kanssa tehtyamme saimme me mukaan kaapatut turistit poistua lavalta ja upea kathak-ohjelma alkoi. Professori Amita Dutta Kalkutan yliopistosta oli treenannut taman ryhman. Varikasta, taitavaa, ihanaa!

Jouduimme, kuinka ollakaan, aikaisemmin paivalla bengalirenesanssikirjalijan, nobelisti Rabindhranath Tagoren havelissa ( suuri perintokartano) kansallisen tv-kanavaan haastatteluun.

Mista olette, voinko kysya? from Finland. Haastattelija ihasteli ajatusta, from Finland ja pyoritteli intialaiseen tapaan vikkelasti silmiaan ja ja keikutti hyvaksyvan innokkaasti paataan puolelta toiselle, edelleen siihen intialaiseen elavaiseen tapaan, jonka haluaisin osata hyvin. (Pakistanissa tapa on sama, se on niin yksinkertainen ja kuittenkin niin vaikea kaikauttaa oikein).

Liikkeen voi tehda hienovaraisemminkin naama peruslukemilla, ja silloin se vaikuttaisi olevan aivan meikalaisen "ei" , mutta ei ole, se tarkoittaa  niin on, aivan, ehka, voi olla...eika  takaa sita, etta paan kiepauttaja ymmarsi mihin vastasi...no, nama ovat niita pienia suuria kultuurimerkkeja, joiden hallitsemiseen tarvitaan viikkoja, vuosia.


Mita ajattelette Rabindhranath Tagoresta? Han on suuri intialainen filosofi, joka puhuu uskontojen harmoniasta. Toivoisin, etta hanen ajatuksensa luettaisiin ja toteutettaisiin tana paivana, koska Intiassa on yha niin paljon eriarvoisuutta.

Osaatteko nimeta hanen kirjojaan? En, mutta olen lukenut hanen teoksiaan ja novelleja, joissa han puhuu naisten asemasta. Tagore oli aikaansa edella.

Jotain tahan tapaan, aivan valmistelematta jouduin sanomaan. Tagoren isan rakennuttama haveli (suuren varakkaan perheen suuri talo, ei nyt palatsi, mutta viehkea jarkeva tyypillinen oppineen perheen asumus, jossa paljon kaytavia, viileita korkeita huoneita puukoristein  ja marmorilattioin eri perhekunnille avaran sisapihan ymparilla. Tagore rakensi havelin yhteyteen myos yliopiston, joka siella toimii tanakin paivana. Talla viikolla on kulunut 150 vuotta Tagoren syntymasta.

Museon ja matkailuvaen holi-iltana (Myos vasant utsaav) siteerattiin usein Tagoren ajatuksia  ja tanssien laulunsanat olivat melkein kaikki Tagoren runoja. Kevaasta, rakkaudesta, ilosta, vareista, Krishnan ja Radhan flirttailusta ja leikeista: kuulethan nyt laulavat linnut kevaasta ja kukat avaavat varikkaat nuppunsa, avaa sinakin sydamesi kevaalle. 

Radha laulaa: Jos sieluni vari on sama kuin Krishnan, keltainen ja saan koskettaa Krisnaa samalla varilla, olen alati lahella Krishnaa, sielumme laulavat samaa laulua.

Nama kaksi turistia vain luulivat jo kesan alkaneen taalla, silla lampotilat ovat varjossa +34C , ilma tavattoman kostea, eika pilvia paljoa nay. Huomasin kuitenkin, etta frangipani oli aloittamassa kukintansa Tagoren havelin pihalla.

Muistan edesmenneen ihanan kirjoja rakastavan anoppini, muslimin, joka luki Tagoren, hindun,  teoksia ja arvosti tata todella korkealle. Olihan anopin aikana Intian niemimaa yksi ja sama valtio ja Tagore kaikkien kunnioittama meidan taata Sillanpaan tapaan. Miksi nyt niin paljon uskonnon aiheuttamia erimielisyyksia?

"Hyväile silmilläsi värejä,


jotka kareilevat kauneuden virrassa,

on turha yrittää ottaa niitä kiinni.

Intohimosi ajaa takaa pelkkää varjoa..."-R.Tagore




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti