torstai 3. maaliskuuta 2011

Mogulien valtakauden nelja suurta muistomerkkia

Tassa nelja mogulien valtakauden suurta arkkitehtoonista muistomerkkia. Ne ovat kuin neloset, samat piirteet nakyvat kaikissa ja valilla on vaikea muistaa mika kuva oli mistakin. Kaikkien neljan rakentaminen on aloitettu 1600-luvulla ja niita ovat keirarit aina brittivallan alkuun asti muuttaneet ja muokanneet.

Badshahi moskeija, Lahore, Pakistan, on mogulien valtakauden ajan symboli kauneudessaan ja rauhallisessa majesteettisuudessaan - sen ajan arkkitehtooninen suunnittelu yhdisti islamilaisia, persialaisia, keski-aasialaisia ja intialaisia piirteita.
- rakennettuja keisari Aurangzeb
- valmistunut 1673, ja pysyi maailman suurimpana moskeijana 313 vuotta, nyt se on viidenneksi suurin
- tilaa 100 000 rukoilijalle











Moskeija on kuvattu Pakistanin 500 rupian setelissa.

Lahoren linnoitus (Lahore Fort, Shahi Qila)) on moskeijan vieressa.
Linnoituksen alla on monta kerrosta asutusta ja linnoituksia aikaisemmaltakin ajalta, mutta keisari Akbar aloitti nyt tunnetun linnoituksen rakentamisen  (1550-1603) ja sita jatkoivat muut mogulihallitsijat.
Linnoitus on UNESCON Heritage listalla kuten moskeijakin.
Tunnetuimpia siella olevista rakennuksista on Shish Mahal (peilipalatsi), Alamgir Gate, Elefanttiportti ja Diwan-e-awam, eli kansalaisten vastaanottohalli




Delhin linnoitus (Red Fort , Lal Qila)
Sen rakennutti keisari Shah Jahan 1600-luvulla ja se toimi mogulien paakaupunkina aina siihen asti kun britit lahettivat keisari  Bahadur Shah Zafarin maanpakoon vuonna 1857. Britit puolestaan kayttivat linnoitusta sotilasalueena aina vuoteen 1947 jolloin Intia itsenaistyi  ja Pakistan erosi omaksi valtiokseen.










Jama Masjid, moskeija, Delhi
Se muistuttaa Lahoren Badshahi moskeijaa, mutta on hieman pienempi.
- rakennuttaja Aurangzebin isa Shah Jahan (Taj Mahalin rakennuttaja), 1656
- rukoilemaan mahtuu 85 000, ja se on Intian suurin moskeija





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti