lauantai 19. helmikuuta 2011

Raiwindista Lahore Fort alueelleRaiwindista Lahoreen 19.2.2011

20.2. aamusella. Nyt tämä blogikirjoittaja on vasynyt, nuhainen, juo lämminta aamuteeta ja on vähän kärmeisssään kun eilinen kirjoitus häistä oli lyhentynyt torsoksi koneen uumenissa ...sitä en jaksa uudelleenkirjoittaa, ainakaan nyt.

Eilinen päivä tässä vain luettelona muistiiin:
Aamulla aamiaiseksi meille tuotiin makuuhuoneeseemme roghni-naanit ja chenna-muhennosta sekä toinen aamiaiskombinaatio, halvapuri, uppopaistettuja leipia ja mannasta tehtya halvaa. Tietenkin kuppi höyryävää buffalonmaitoteetä.

Lukemattomat hyvästihalaukset, ensin vasemmalle poskelle, sitten oikealle, sitten vielä vasemmalle asiaankuuluvien toivotusten ja kiitosten kera Babarin kotitalossa.

Siirrymme häätaloon tien toiselle puolelle, jossa istumme hetken morsiamen ja sulhasen hääävuoteella ja kenties kymmenennen kerran onnittelemme. Hyvastiksi poskisuudelmat ympäriinsä. Käymme vielä katsomassa katolla, siellä hennataan talon tyttärien, tämän illan morsiamien käsivarret ylös asti taidokkain kukkakuvioin. Emme ehdi illan juhliin jäämään. Muutaman päivän ajalla ovat talon yhden pojan ja kahden tyttären häät ja osa seremonioista on yhdistetty, niin että eilen oli pojan morsiamen hakureissu eli morsiamen lähtö miehelään (rukshati), jota ei voinut yhdistää oman perheen juhliin. Lähtöpäivänä ovat siis omien tyttärien lähtöjuhlat (rukshati) sekä pojan perheen morsiamen perheelle järjestämä kiitosjuhla (valima) jotka voidaan pitää yhdessä, sillä häät isossa perheessä ovat kalliit.

Gulu bhai, Sakun setä, on tullut hakemaan meidät ja ajamme suoraan Lahore Fort alueelle. Moguli maharajojen  aikoihin 1600-luvulla rakennettu kompleksi on vaikuttava. Muistan aikaisemmalta käynnilta erityisesti Shish Mahalin, Peilipalatsin. Sita varsinkin on UN avustuksella kunnostettu.Koko ompleksi on UN maailmanperintölistalla. Samalla alueella on vaikuttava Jama Masjid (moskeija) jonne mahtuu 100 000 ihmistä rukoilemaan. Näemme kankaalle isoihin kirjoihin kultalangalla kirjotun koraanin, jonka tekemiseen on kulunut 10 vuotta. Vanha kaupunki nänäkyy kompleksin kupeessa, mutta sinne emme enää tänään ehdi. Ja meitä kuvataan, oikein pyydetään ventovieraiden kanssa samaan kuvaan. Levottomuuksien takia turisteja ei juuri nay.
Iltasemme kuluu pyykäten, seuraavan päivän suunnitelmia tehden ja nuhaisena, koko joukko. Saan joshandaa, paikallista yrttijuomaa flunssaan, joka tuntuu vaikuttavan. Reissuväsymystä on.

1 kommentti:

  1. voi äiti toivottavasti nuha talttuu pian! jos myöhemmin jaksat niin mielenkiinnolla odotan edellisen pätkästyn tekstin loppua. putui miljoona.

    VastaaPoista