Saku kysyi Nobelin rauhanpalkinnon voittajan nimeä skypessä. Heitin, uskallankos sen sanoa. No, ei ne Suomee ymmärrä, sanoi Saku. Kiinan tiedotusvälineissä ei ole minkäänlaisia uutisia toisinajattelija Liu Xiaobaosta. Kiinan kapitalismi on rujoa ja rajua. Ihmisoikeudet jäävät sen jalkoihin. Entä yliopistomaailmassa? Tässä Sakun uunituore raportti:
TIC eli tissis tsaina!
Välitentit ohi! Nyt kun on aikaa kirjoittaa, niin tuskin muistan puoliakaan tapahtuneista mielenkiintoisista kommelluksista. Ensimmäisenä voisin mainita erään hyvin mielenkiintoisen tapahtuman.
Oppilaskunta sai tavallaan potkut. Kyse ei ole ”vaalitappiosta” tai muusta sellaisesta vaan yksinkertaisesti vastuussa olevat opettajat laittoivat ylioppilaskunnan kahden viikon lomalle (kolme viikkoa sitten) ja sanoivat, että ”järjestetään” oppilaskunta noin kahden viikon päästä uudestaan. Kyseistä järjestämistä tuskin tulee ja jos toteutuu, niin epäilenpä, että ylioppilaskunnan uusi ilme muistuttaisi lähinnä kuplavettä. Thaimaan naapuristakin löytyy yksi vastavalittu ja varmasti joku suomalainen muistelee jouluna omaa Ottoaan Laamalla. Pieni ero kuitenkin, että kyse on huomattavasti pienemmästä nukesta ja taiteilijasta. Itse tosiaan liityin oppilaskuntaan puolivahingossa. Oppilaskunta, kun halusi joka maasta edustajan ja meikäläinen ainoana ”suomalaisena” sattui olemaan paras vaihtoehto. Kuutisen vuotta sitten tässä koulussa on ollut oppilaskunta, joka ei tykännyt kun se päätettiin hajottaa. Silloinen oppilaskunta päätti kerätä adressin, johon onnistuivat saamaan lähes kaikki kansainvälisten opiskelijoiden nimet. Oppilaskunnan jäsenet saivat lähtöpassit pikaisesti myös koulusta. Uudempi oppilaskunta tyytyi ottamaan asian hyvin kirjaimellisesti ja laittoi useat tulevaisuuden (koululle mieluisat) tapahtumat ”kahden viikon tauolle”. Siitä ei hallinto tykännyt, mutta kun kerran ollaan lomalla….
Meille luettiin hyvin mielenkiintoisia syytöksiä ennen kuin laittoivat oppilaskunnan lomalle. Syyttivät korruptiosta. Kyse oli noin 100 yuanin (10-15 euron) kolehdista, jolla ostettiin kertakäyttöastioita ruokatapahtumaa varten. Eivät kelvanneet kuitti ja yllä oleva selitys. Seuraava syytös oli, että ihmiset hyppivät keskiyöllä parvekkeita ylös alas ostamaan eineksiä samaa tapahtumaa varten. Tapahtuma oli tosiaan lauantaina ja perjantaiyöllähän tunnetusti nuoriso hyppii ruokaostoksille. Turhaa oli kommentoida, että viimeinen kauppa menee kiinni ennen kymmentä. Päätös oli jo tehty. Oppilaskunnan annettiin toimia noin vuoden. Opettajien taustalla oli varmasti pelkoa että joku pamppu noteeraisi orastavan oppilaskunnan ja tykkäisi pahaa, mutta heitä varmasti myös ärsyttivät oppilaskunnan nostamat joskus aika kiperätkin asiat.
Yllä oleva saattaa kuulostaa todella painostavalta ja sitä se voi osittain ollakin. Monet tämän koulun opiskelijoista tulevat kehitysmaista ja koulusta erottaminen saattaa vammauttaa paitsi omia tulevaisuuden näkymiä, niin myös koko perheen, suvun tai kylän tulevaisuutta. Kun meikäläisellä ja muilla eurooppalaisilla tai amerikkalaisilla yms. on varaa valita tai tehdä toisia suunnitelmia, se ei välttämättä päde kaikkiin opiskelijoihin.
Tulevaisuuden toimeentulosta saadaan hyvä aasinsilta. Opettaja tienaa Kiinassa noin 3000 yuania (alle 400 euroa) kuukaudessa. Lääkärin alkupalkka on samassa rahassa täällä noin kymppitonni. 508 euron kuukausittaisella opintotuella ja 4400 vuosittaisella opintolainalla pärjää meikäläinen täällä aika hyvin. Opintolaina menee tosiaan opintomaksuihin ja asuntolan vuokraan, mutta elintasoa saa pitää aika korkealla ja rahaa jää silti taskunpohjalle opintolainan muruista ja opintotuesta.
Seuraavassa kirjoituksessa voisin puhua toisesta aasinsiltaparista. Hindujen Divali-juhlista ja tytöistä.
再见 (näkemiin)
邵莱特 (Shau lai te)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti