sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Venäjän sielu?

Nizhni Novgorod tuo mieleen kaukaisen historian. Kuka Venäjän yhdisti yhdeksi valtakunnaksi? Liittyykö Nizhni Novgorod siihen? Nimi kuitenkin tuo mieleen jotain pohjimmaista venäläistä. Kaupunki on reilut 400 km Moskovasta Trans-Siperian junaradan varrella ja siellä aiomme pysähtyä.

Gorki, kirjailija Maxim Gorkin mukaan, on kaupunkin neuvostoaikojen nimi. Kaupunki oli suljettu ulkomaalaisilta liki 90-luvulle asti. Fyysikko Sakharov vietti siellä karkoituksessa viitisen vuotta. Tarkistettuani sain tietää, että kaupungissa on 1,3 miljoonaa ihmistä. Mistähän olin saanut sellaisen käsityksen, että se on pieni, historiallisia rakennuksia, puukirkkoja täynnä oleva kaupunki! Volgan rannalla. Volga!

Nyt alkaa tuntua siltä. että Venäjän suuruus ei ole meille matkalaisille oikein hallussa. Alkaa tuntua myöskin siltä, että monet uskomuksemme ja todeksi luulemamme asiat eivät olekaan niin selviä. Löydämmekö Venäjän sielun, saammeko edes pientä tuntumaa siihen, mitä on venäläisyys? Voiko sellaista noin suuressa maassa ollakaan? Ehkä venäläisyys sellaisena kuin me suomalaiset sen koemme, onkin vain rajan takaisen lähiseudun venäläisyyden tuntemuksista kehkeytynyt mielikuva?

Onko se surumielisyyttä? Onko se kaipuuta? Onko se suurta rakkautta ja suuria tunteita?
Onkos e vieraanvaraisuutta? Onko se äkkirikkautta? Miliisin mielivaltaa? Äksyjä vaunupalvelijoita? Piroshkeja myyviä babuskoita? Mieleen tulee samalla neuvostoajan karkoitukset Siperiaan, Sofi Oksasen Puhdistuksen kertomuksen arkielämän rujous. Miten neuvostoaika on jättänyt jälkensä Venäjälle? Minulla on kuitenkin sellainen perimmäinen tunne, että pohjimmaltaan venäläiset ovat tunteikkaita, syvällisiä ihmisiä, joille elämä on suuri, niinkuin heidän maansakin.

Matkalukemiseksi olemme valinneet ainakin Sofi Oksasen Stalinin lehmät ja ehkä Gogolin Kuolleet sielut.

Sain selville, että maatushka, tai oikeammin martjoshka, ei olekaan perinteinen venäläinen lelu, vaan keksitty juttu ei niin kaukana menneisyydessä. Nyt se on Venäjän symboli; perinteisen oloinen monistuva babusk-nukka pihlajanmarjoineen tai Putin aikakauden muiden poliittisten hahmojen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti