torstai 9. heinäkuuta 2009


Tarvitsenko S-koukun ja lämpöpeiton ja termosmukin?

Pakkasin kaikki mahdolliset tavarat. Nyt voin tehdä preliminääripunnituksen, ettei 10 kg ylity, mieluiten alle. Alkaako olla jo liikaa painoa? Tein listan, mitä pitää viime hetkellä muistaa lisätä. Kuten uikkarit ja lenkkarit. Löysin vahingossa tarvitsemani sopivan kevyenkevyen 3/4 takin, jossa vetoketju ja joka pitää vähän sadetta. Ostin myös termosmukin, Haltin kevyen kevyen päivärepun ja pikkuruiseen kääröön pakatun lämpöpeiton 3.50 e, jotka keksin katselemalla retkeilyvarusteita Sellossa. Punnitsin mukia kädessä, painaako liikaa. Se olisi aika ihana matkalla. Venäjänkielen fraasisanakirja voisi olla hyvä ostos.

Junalipun voisi jo ostaa. Taidamme matkustaa suoraan Moskovaan Tolstoi-junalla, joka lähtee illalla klo 17.52 olisi aamulla perillä. Näin on mukava, ehtii katsella majapaikan huoletta. Moskovassa en ole koskaan käynytkään. 2. luokan lippu Hki-Moskova maksaa 101,60 e.
VR:n sivuilla ja Wikitravel-sivuilla on paljon tietoa.

Mielenkiintoista verrata Pietaria ja Moskovaa ja sitten kaupunkejä Venäjän läpi matkatesamme. Pietari on tuossa rajan takana ja niin täynnä historiaa ja upeita rakennuksia viikkokausien reissuksi; verrattuna näkemiini Euroopan historiallisiin paikkoihin Pietari on aarreaitta. Olin joskus 90-luvulla tutustumassa venäläiseen kouluun Millionnaja Ulitsalla, aivan Eremitaasin takana. Vaatimaton hostellikin oli siinä samalla kulmalla. Hostellissa piti pyytää babuskalta kuumaa vettä. Tunsin astuneeni Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen romaanihenkilöksi silloin syysiltoina Pietarissa.


http://wikitravel.org/fi/Trans-Siperian_juna, Wikitravel
http://www.vr.fi/fin/ulkomaat/venaja/aikataulut/index.shtml, VR aikatauluja
http://eng.rzd.ru/wps/portal/rzdeng/express?STRUCTURE_ID=46 Russian Railways timetables in English

Matkavinkki 10. Joka vaunussa on samovaari, eli itsekeittäjä, josta saa kuumaa vettä. Sen voi pullottaa ja jäähdyttää juomavedeksi. Saat siis juomakelpoista keitettyä vettä. Jos haluat ottaa mukaan puuroja kertapakkauksissa, saat kätevästi kuuman puuron aamiaiseksi. Tämä vinkki Wikitravelin sivuilta. Siellä ei suositellakaan turhien ruokamäärien raahaamista mukana, sillä asemilta saa kaikenlaista hyvää syötävää paikallisilta asukkailta lähinnä muodolliseen hintaan. Ravintolavaunuissa tarjotaan perusvenäläistä ruokaa, kuten seljankaa ja blinejä.

Matkavinkki 11. S-koukku, ystäväni mainitsi reppumatkaillessaan kaivanneensa edes naulaa, mihin ripustaa reppu, tai toista naulaa, mihin ripustaa takki. Siinäpä keksin, että pieni S-koukku tai kaksi ei paljoa paina ja sen voi nakata vaikka sängynpäätyyn tai johonkin ulokkeeseen, ja siinä on paikka repulle, ettei tarvitse sitä lattialle levittää. Siinä ihan ikioma vinkkini.
kuva: Venäjän viisumia hakiessa kävelin Etelä-Esplanadilla. Tumma ja sateinen päivä ja Kappelin kupoli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti