lauantai 23. maaliskuuta 2013

Kiina 8. Taolainen temppeli


Kuljimme monta kertaa alhaalla tiellä ohi kukkulan, jonka laella näkyi  vanhan kiinalaisen arkkitehtuurin tapaan rakennettu pieni talorykelmä. Eräänä päivänä päätimme lähteä ottamaan selvää paikasta.

Vasta noustessamme kiviportaita ylös tunnistimme rakennelmat temppeliksi. Kysyimme lupaa kuvata. Munkit olivat juuri korjaamassa seremonian jäljltä tavaroita ja hymyilivät meille ystävällisesti. Muutamia kiinalaisia kävi rukoilemassa eri rukouskammioissa ja yritimme olla hienotunteisia häritsemättä heitä.

Kokemus oli kovin erilainen verrattuna Pekingin turistitemppeleihin. Emme halunneet kysellä paikasta, vaikka jälkeenpäin olisimme ehkä voineet niin tehdä. Tuntui vain liian tungettelevalta sillä hetkellä. 

Taolaisuus on yksi Kiinassa sallituista kolmesta uskonnosta: taolaisuus, konfutselaisuus ja buddhalaisuus.


Laozi, (kirjoitusasu voi olla Lao-Tse, Lao Tsu, Lao Tzu), kiinalainen filosofi, joka eli non 1800 vuota sitten, on aatesuunnan isä. Vaikkakin sanotaan taolaisen filosofian kehittyneen jo tuhansia vuosia sitten. Näin sanoo Laozi:

"Hallitse suurta maata kuin paistaisit pientä kalaa"[
 "Mitä enemmän kieltoja, sitä köyhemmiksi ihmiset tulevat."

Taolaisuuden perusajatus on harmonia ihmisen ja luonnon välillä. Temppelit on usein rakennettu vuorille mukaillen rinteitä. Tao merkitsee tietä. Taolainen aatesuunta ja uskonto on peräsin Kiinasta, jossa se on kehittynyt kiinalaisen perinteen ympärille. 










Munkkien asunnot ovat sivustalla. 












Suitsukekeppejä asetetaan suuriin kaukaloihin tai eri jumalien eteen.

Taolaisen temppelin keskuselementti on tulisja, jossa poltetaan  kuolemattomuden  pillereitä (pills of immortalty). Sen ajatellaan pidentävän elämää.. 

Taolaisen temppelin arkkitehtuuri on lainannut vanhaa kiinalaista rakennusperinnettä. Temppeli noudattaa säännöllistä kaavaa sen puitteissa.



Temppelin sisääntulotasanteelle oli asetettu kaikki kiinalaisen kalenterin eläinmerkit. Kaikki olivat saaneet punaiset samettikaavut yllensä. Nyt on juuri alkanut kiinalainen uusi vuosi, käärmeen vuosi (helmikuu 2013). 

Temppeln takaa  lähti polku, jota runusti kankaankappaleita, olivatkohan rukouksia.

Polun päässä levittäytyi metsään laajalle alueella hautoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti