perjantai 9. syyskuuta 2011

Turisteja näkyvillä St. Kildan rannalla
- Jos joku St. Kildan rannalla ui, takuulla se on turisti.

Yks joku ui keväisellä rannalla. Hieno hiekkaranta. Miksei muita ui? Koska vesi on niin saastunutta. Valtavalta Port Phillip-lahdelta on vain kapea salmi valtamerelle. Merenkulku on saastuttanut parissa sadassa vuodessa lahden. Saku toi äitinsä aurinkosena päivänä tutustumaan Melbournen huvittelurannalle. Ajelimme ratikalla, söimme rantabulevardilla porterhouse steakit ja seafood marinarat, söimme gelatot, joimme herkkusmoothiet, joimme oluet, äiti ja poika yhdessä.

Joskus 1900-luvun alussa St. Kildan laajalla hiekkarannalla uitiin ja vietettiin kesäpäiviä. Nyt rannalle, tai aaallonmurtajalle sen eteen ovat asuttautuneet pienet pingviinit, jotka jostain käsittämättömästä syystä ottivat omakseen isoista kivenmurikoista kasatun aallonmurtajan kolot. Kotikoloina ne ovat voittamattomat, mutta on ihmeellistä, että pingviinit hakivat asuinpaikan näin lähellä keskustaa. Pingviinit eivät näyttäneet näiriintyvän turistijoukoista kameroineen.

Kävin varta vasten uudelleen eräänä iltana ennen auringonnousua aallonmurtajalla pingviinejä bongailemassa ja heti kun tulin tarkkailijoille rakennettuun laiturirakennelmaan ja katsoin kaiteen yli, siinä suki pieni pingviini itseään topakasti. Kohta näin pari lisää ja yhden uimassa kovaa vauhtia poikastensa luo. Pingviinivanhemmat saattavat olla kalanhakureissulla parikin päivää ennenkuin tulevat saaliinsa kanssa kotiin poikasten luo. Täällä asuu pari sataa,  suurempi määrä pingviinejä asustaa Phillip Islandilla samaisen lahden suulla. Sieltä asti jotkut pingviinit ovat keksineet aallonmurtajan ja muuttaneet pesueineen tänne. Aikuinen pingviini on vain  noin 30 cm korkuinen.

St. Kildan ranta on kyllä huvittelupaikka saastuneesta rantavedestä huolimatta, kävelijöitä toki rannalla on ja aivan rannalle on rakennettu uimala ja spa. Teitä reunustavat viehkeät sata vuotta sitten rakennetut huvilat, nyt asuintoina tai baareina.  Eikö tunnu väärältä, että hieno ranta on ensin pilattu ja sen alle on rakennettu valtavat parkkialueet ja päälle tuo uimala. Iltaelämä on vilkasta. Tämä kuvien ilta oli paikallisittain kylmä eli ei juuri ihmisiä, toisen kerran lämpimänä iltana kadut olivat täynnä  ja rannoilla oli piknikkejä, onkijoita, kävelijöitä, rakastuneita, pallonpotkijoita.

Luin paikallista lehteä, jossa kerrottiin, että turistikiertoajelut vievät juuri St. Kildaan bongailemaan prostituoituja ja Brunswick Streetille bongailemaan kahviloita. Nyt olen tutustunut molempiin paikkoihin, ja ihan tietämättä näistä mainetta tuovista ominaisuuksista. Bongasin itse Brunswick Streetin ratikka-ajelun aikana ja päätin tulla jalan tutustumaan eläväiseltä vaikuttavaan katuun. Siitä enemmän toisessa postauksessa.


Juuri tuolla taustalla kulkee aallonmurtaja, missä pienet pingviinit asuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti