perjantai 26. elokuuta 2011

Kiinalainen broccoli valkosipulin kera

Gai lan (Chinese broccoli)


Rape, Gai Lan, Choy Sum ja vielä Baby Bok Choy

Tämä otsikko ei viittaa australialankiinalaisiin  ystäviini, vaan broccolinsukuisiin kaaleihin. Kaikki alkoi siitä,  kun toissa päivänä ravintolassa emme saaneet seurueen ruokatoivetta Chinese broccoli with Garlic  sellaisena kuin se toisessa ravintolassa tarjotaan. Innostuin heti tutkimaan millainen sen ruokalajin olisi pitänyt olla. Kiinalainen broccoli onkin aika kiinalainen juttu, vaikka resepti sinänsä on yksinkertainen ja nopea. Sitä vähän voi helposti muunnellakin.

Ensiksi piti selvittää mitä kiinalainen broccoli on. Lähikaupan vihannestiskillä iski silmään kyltti Chinese Broccoli. Kotona selvisi sen kiinalainen nimi on  choy sum, mutta se ei olekaan SE kiinalainen broccoli.
Sitten nettiiin tutkimusretkelle. Kiinalaisen broccolin  pitäisi olla gai lan. Mutta kumpikin käy ohjeeseen. Samalla selvisi, että tämä lehtivihannes tunnetaan hyvin italiassa nimellä  broccoletti di rape, brocoletto, rapini ja italialainen kokkaustapa on yhtä kiinnostava kuin kiinalainenkin. Kuvassa on oikea gai lan, joka kiinankielessä tarkoittaa sinappiorkidea.

Siis, aussit käyttävät nimeä Chinese broccoli vähän väärin ja myyvät broccoli rapea eli choy sumia sellaisena, vaikka sen pitäisi olla gai-lan. Seuraavaksi menen kiinalaisen puotiin katsastamaan millä nimellä vihreitä lehtiä saa. Jos et pysynyt kärryillä, ei se mitään. Jos olet kiinnostunut, alla on selvä ohje miten tämä kaikkia meitä kiehtonut kiinalainen vihannes tehdään. Siihen käy meidänkin tuntema kukkainen broccoli, mutta se vaatii vähän pide,,än valmistusajan . Tässä choy sum, huomasinkin sille toisaalla nimen Chinese Cabbage. Siinä se. Gai lanin (kuva yllä) varret tai lehtiruodot ovat oksivia, Choy sum (alla) on suoravartista.Choy Sum (Cai Xin 菜心)

Ilmeisesti kaikkia seuraavia neljää broccolityyppiä ja sen sukulaista voi käyttää ohjeeseen, jonka ensimmäisen kokeiluversio on tänään kokattu ja raati kehui, että se on hyvä. Vielä sinä on parantamisen varaa, varret saisivat olla hieman rapeammat eli annettu keittoaika 2 min saa olla lyhyempi.

Tähän ohjeeseen käyvät
Gai lan, broccoli rape,  broccolito Italiassa, Gai-lan Kiinassa
Choy sum, jota Austraaliassa kiinalaiseksi broccoliksi kutsutaan
Baby bok choy
Broccoli, se ihan tavallinen, mitä Suomessakin helposti saa
Lehtikaalikin on gai-lanin sukulainen, sen luulisi käyvän myös, eli englanniksi kale, tuleekohan se kiinankielisestä nimestä vai päinvastoin

(Broccoli rabe is a nonheading variety of broccoli that's also known as broccoletti di rape, brocoletto, rapini, choy sum, or Chinese flowering cabbage.)

nyt reseptiin:
Kiinalainen Broccoli (tai joku sen sukulainen)
Tarvitset:
pari isoa kimppua jotain yllä olevista lajeista

5-6 tai reilumminkin valkosipulia pieneksi pilkottuna
suolaa
pari ohutta siivua inkivääriä leikattuna ohuiksi tikuiksi (ei välttämätön)
tuoretta chiliä (ei välttämätön)
soijakastiketta noin 2-3 rkl
seesamiöljyä ...huomasin että näitä öljyjäkin on kovin erilaisia, sillä aitoa sesamiöljyä laitetaan vain 2-3-4 tippaa, ostamaani intialaiseen oli lisätty ruokosokeria ja maku oli miedompi ja laitoin sitä ehkä reilun teelusikallisen

kohta 1
Puhdista vihannekset, leikkaa kovemmat  varret muutaman sentin pituisiksi. Lehtiä ei tarvitse riipiä, mutta leikkaa lehtiosat ruotineet samoin ja pidä erillään, sillä kokkausaika on tärkeä. Huuhtele hyvin veden alla.

kohta 2.
Laita varret isoon kattilaan väljään suolattuun veteen minuutiksi, ei yli, sitten  lisää lehtiosat reiluksi puoleksi minuutiksi. Ensimmäisella kokeilukerralla keitin niitä ehkä puoli minuuttia liikaa.

kohta 3.
Valutetut vihannekset laitetaan nopeasti jääveteen kulhoon, jotta pitävät vihreän värinsä ja lakkaavat kypsymästä enempää. Valuta, tämän voi tehdä jo hyvissä ajoin ja valmistaa loppuun kun maistajat istuvat jo pöydässä.

HUOM, joissakin ohjeissa on tämä kiehautus kokonaan jätetty pois, vihannekset vain pannulle suoraan. Silloin niitä saa hauduttaa hetken pannulla. Kokeilen sitäkin vielä.

kohta 4.
Paista valkosipulimurskaa (ja muutama nokare inkivääriä ja maun mukaan tuoretta chiliä jos haluat)  öljyssä niin että saavat vain aavistuksen väriä. Lisää kylmät valutetut vihannekset, lisää HETI soijakastike ja suola jos tarvitset, Kääntele kovalla lämmöllä nopeasti, että vihannekset vain kuumentuvat, lisää muutama tippa seesamiöljyä loppupuolella, kääntele vielä nopeasti. Valmista!

Soijakastikkeita on niin erilaisia, että suolan kanssa pitää kokeilla.
Sesamiöljykään ei ole välttämätön, mutta antaa kivan makuvivahduksen.

Kuvia otan seuraavalla kerralla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti