perjantai 26. elokuuta 2011

Alapuolen alla

Mitäs me täällä alapuolen alla (tai kääntäisinkö sen alhaalla alla ?) teemme, down under niinkuin aussit sanovat. Syödään. Kokataan. Nyt ovat talven viimeiset päivät elokuun lopussa ja kevät alkaa. Talven sesonkiin kuuluvat kurpitsat, perunat, porkkanat, punajuuret, omenat, appelsiinit täällä Australian kylmimmässä osassa Victorian osavaltiossa, ellei oteta Tasmaniaa lukuun ja tietysti Snowy Mountains aluetta, jossa hiihdetäänkin.

Tähän asti tuttuja ruoka-aineita, mutta mukana on paljon aasialaisen keittiön vihanneksia. Esimerkkinä kiinalainen broccoli, jota edellisessä postauksessa pohdiskelin. Laitan tänään tekemäni fenkoli-kanasalaatin ohjeen seuraavaan postaukseen. Fenkoli on myös suosittu talvikauden vihannes täällä. Kävellessäni pikkukatuja näin talon, jossa kukkapenkin reunusta oli viehkeä; siinä kasvoivat eriväriset mangoldit ja kiinalaiset vihannekset kaarevassa rivissa pienellä etupihalla.

 

Ensimmäinen kauppareissu meni shokissa. Otin jo viinirypäletertun käteeni. Kaksi ja kolme kertaa tuijotin hintalappua ja laskin arvokkaan tertun takaisin laatikkoonsa. Kilohinta oli kympin paikkeilla!  Samoin banaanit. Vilkaisin applesiineihin, euron kilo. Omenat parista eurosta ylöspäin lähes 4 euroon, vähän kalliita, mutta siedettävästi. Saku tiesi jo, että Australian trooppisista osista tulevat hedelmät ovat kalliita, koska sato menetettiin suurelta osin viime vuoden suurten myrskyjen ja tulvien takia.

Yleinen tuntemukseni on, että ruoka on kalliimpaa kuin Suomessa.

Tulin tänne auttaakseni tytärtäni, niinpä tämä reissu on, taisin jo aikaisemminkin sanoa, enemmän mummohommaa kuin varsinaista matkantekoa, vaikka näin kauas lensinkin. Täällä matkatavoitteitani on löytää kotikatumme High Streetin molemmat päät. Katu on ainakin 10 kilometriä pitkä ja me olemme ehkä keskivaiheilla. Olen kävellyt aika pitkiä matkoja jo kumpaankin suuntaan. Matkalla ei välillä tiedä, missä maassa ollaan, kyltitkin ovat joskus pelkästään jotakin muuta kuin englantia.

Näitä saa myös aussikaupasta; tiedätkö mitä ovat Skippy cornos?

Asuinalueemme pihoja:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti