tiistai 8. tammikuuta 2013

Mantsurian kukkuloille

Tänne olen menossa muutaman päivän päästä. Lushuniin, entiseltä nimeltään Port Arthur koillisessa Kiinassa. Mistähän asti, ehkä koulun historiasta vuosikymmeniä sitten, on Port Arthur jäänyt mieleen  historiallisena taistelupaikkana. Paikan historia onkin sitten hengästyttävää luettavaa: milloin venäläisten, kiinalaisten tai japanilaisten hallussa. Venäjän ja Japanin sota 1905 ja Port Arthurin taistelu osaltaan johti Venäjän tsaarinvallan murtumiseen. Entä tuo nimi? Jos alueen historia kiinnostaa enemmän ja myös nimen historia , lue tästä linkistä. Alue on ollut kiinalaisten hallussa jälleen vasta 1950-luvulta, siksi alueella on vieläkin paljon venäläisvaikutteita.

Sakun yliopisto Dalian Medical University on siinä aivan Lushunin vanhan kaupungin tai kylän (niinkuin Saku sanoo) kyljessä Keltaisen meren rannalla jonkun Mantsurian kukkulan vierellä.  Sinne paikallisen kalakadun hotelliin Saku aikoo minut majoittaa, ja siellä kokkaisimme näitä Keltaisen meren saaliita. (Yliopiston asuntolassa ei saa olla yövieraita).

Mantsuria on hämyillyt tarunhohtoisena saavuttamattomana paikkana lapsuudesta asti. Ehkä se johtuu Laila Kinnusen laulamasta venäläisestä laulusta Mantsurian kummuilla. Löysin sen vain venäjäksi Lailan laulamana, sävel on ollut suosittu häävalssi. Nyt ei enää juurikaan phuta Mantshuriasta, ehkä nyky-Kiina haluaa häivyttää raakojen sotatapahtumien muistot ja noin Somen kokoinen alue on jaettu kolmeen maakuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti