maanantai 24. lokakuuta 2011

Kalajuttu Tyynen valtameren rannoilta

Mitäs aussit syö? Mustekalaa. Siniturskaa (blue cod)


Barbie on se juttu, t-luupihvit ne suosituimmat. Tästä piti tehdä kuitenkin kalajuttu!Alunperin perienglantilainen "fish and chips" uppopaistetut kuorrutetut kalafileet ja ranskikset, on saatavilla helposti ainakin Australian rannikkokaupungeista, se on katukioskiruokaa.
Niitä saa tästä Watson´s Bayn vuosikymmeniä vanhasta  Doyles´s Fisherman Wharf  ravintolasta syötäväksi puistossa, rantakahvilassa tai kotona. Täältä saa myös kuorrutetut ja uppopaistetut katkarapuja, "butterfly prawns" .

Kala- ja ranskalaisannos käärittiin ennenvanhaan valkoiseen paperiin ja sitten sanomalehtipaperiin, mutta ei enää näy sanomalehtiä...vaan nyt valkoiseen paperiin tai laitetaan sellaiseen kertakäyttöleivoslaatikkoon. Sen kanssa on sitruunaa, joskus majoneesia, mutta perienglantilaista mallasetikkaa en ole tavannut tarjottavan. Kala-ranskisannos on nimittäin levinnyt Englannista kaikkiin brittiläisen kansainyhteisön maihin.

Bundabergin kalakioskissa Queenslandin osavaltiossa Tyynen valtameren rannalla oli tarjolla viittä eri kalalajia take away annoksiin, siis "fish and chips" annoksiin. Taisi olla kalakioskien eliittiä. Söimme barramundia.Tietysti meren elävät, seafood, monissa muodoissaan on suosittua, äyriäiset, simpukat, mustekalat, hummerit. Niistä on tosin tullut enemmän juhlaruokaa jo hintansakin vuoksi. Ostettiin Lisan kanssa Sydneyn kalasatamasta isoja keitettyjä katkarapuja, sen seuraksi muhevat sämpylät ja sitten menimme puistoon lounastamaan.


Woolloomooloossa (Sydneyn satama-alueella) vanhat laivalaiturit on uudistettu eliittiravintoloiksi, asunnoiksi (kuulema Nicole Kidmanilla on siellä asunto), ja Hilton hotellikin sinne on soviteltu.

Siellä Thai-ravintolassa oli viiden tähden tuntu. Top Chef -rakenneltuja annoksia ja mustaessuiset tarjoilijapojat osasivat myös kertoa ruoasta, aivan tarkkaan. Viinitarjoilija oli myös näpsäkkä ammattimies hommissaan. Talo oli täynnä, juuri ja juuri saimme peruutetun pöydän suuressa ravintolassa, josta oli esteetön näkymä Sydney iltavaloihin. Ravintolaan minut vei nuoruudenystäväni. Noina nuoruuden iltoina Woolloomooloossa oli vain jo aikansa nähneitä teollisia rakennuksia ja pari pubia, jotka avasivat ovensa kello 6 aamulla. Sinne ehtivät tunniksi haalaripukuiset työmiehet, paljon suomalaisia, sillä suomalaiset olivat haluttuja rakennusmiehiä. Ei tarvinne sanoa, minne kaverit suuntasivat töiden päätyttyä. Nyt Woolloomooloo on trendikäs alue kaupungin kupeessa.


Tämän hetken aussihitti on sushi. Sushibaareja on joka kulmassa. Kyselin ovatko aussit mukavuuttaan keksineet tällaisen sushipötkön. Potkö eli handroll on ehkä 4 sushipalan pituinen, sisältää muuten ihan samoja kuin aineksia kuin "oikeat sushit", vaikkakin , epäilen jälleen täällä, on keksitty täytteitä kuten tempura prawns, teriyaki chicken, melkein mitä vain, vaikka kala ja sushi mielestäni kuuluvat yhteen. Mukaan saa pari kalatuubillista soijakastiketta sekä marinoitua inkivääriä.
.
Ihastuttava video tässä, jossa opetellaan temaki sushin teko. Tällaiset temaki tötteröiset näyttävät olevan aitoja japanilaisia. Näitä aussipötköjä en netistä löytänyt japanilaisten tekeminä. Sellaisen pötkön tai useamman voi helposti napata evääksi pikasushiravintolasta, joita on joka puolella, kuva on Sydneyn lentokentältä.

Australialaisia reseptejä suomeksi Dansukkerin sivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti