tiistai 17. marraskuuta 2009

Parasta perunalaatikkoa talvi-illan pimetessä

Se lämmittää, se tuo mieleen lapsuuden, se on äitini Martan resepti.
Kas kummaa, tutkimme yhdessä muutamia vanhoja keittokirjoja ja samanlaista reseptiä ei löytynyt niistä.

Äitini on ollut Kaukaan koulun emäntänä ja oikea vanhan ajan suomalaisen ruoan tekijä. Parasta pullaa, parasta mustikkapiirakkaa, ihania karjalanpiirakoita. Keitämme aina lihasopan lihaisista luista. Iso kattila kerrallaan ja liemi pakkaseen.
Äidin keittiöperinne on hänen kotipaikaltaan Nurmeksesta jonkin verran sekoittuneena isänpuolen mummoni kuhmolaiseen perinteeseen. Sodan jälkeen äiti tuli morsiamena Lappeeenrantaan Kaukaan tehtaan kupeeseen. Täältä Etelä-Karjalasta on sitten mukaan tullut alueen ruokaperinnettä. Itä-suomalaista kokkausta siis.

Martta-äidin perinteinen perunalaatikko
Kaikki ainekset ovat noin-periaatteeella.

2 kg perunoita
400-500 g siankylkeä siivutettuna
2 sipulia
10-15 maustepippuria
noin 2 tl suolaa
noin 1,5 l vettä
noin 1.5-2 rks vehnäjauhoja

1. Siivuta kuoritut perunat ohuiksi.
2. Pienennä sipulit ja kuullota pannulla pienessä voimäärässä. (Sipulit voi laittaa kuullottamattakin)
3. Lado suurehkoon uunivuokaan ensin perunakerros (silleen summittain pari siivukerrosta), ripottele sipuleista osa, raakaa siankylkeä (saa olla aika ohuita), pippureita, suolaa ja päälle perunakerros. Toista kerroksia ja jätä päälle perunasiivukerros.
4. Sekoita vesi ja vehnäjauhot tasaiseksi ja kaada vuokaan niin että perunat eivät ihan peity.
5. Laita kuumaan uuniin (saa olla +300 C)ja anna perunoiden saada väriä. Pienennä noin 200 C. Laatikko kypsyy noin puolessatoista tunnissa, kun perunat ovat ehdottoman pehmeitä. Päällinen saa olla rapsakan ruskea (minusta parhaat perunat ovat päällä !) kunhan eivät pala.

Vehnäjauhosuurus tekee laatikosta pehmeän ja kivasti kastikkeisen.
Siankyljen rasva on sekoittunut pehmentämään makua. Ei ihan laihdutusruokaa.

Kyljen sijaan voi leikata itse possun muista osista siivuja, kunhan siinä on vähän rasvaa mukana.

Olen laittanut vähän valkosipuliakin. Enempää en tätä ihanaa laatikkoruokaa halua muutella. Sitten se on ihan eri ruoka.

Laatikon voi mainiosti pakastaa. Teemmekin sitä kerralla suuren annoksen, tuo ylläoleva on meille kahdelle muutamaksi kerraksi. Särpimeksi sopivat suolakurkut, hapankaali, uunipunajuuret.

5 kommenttia:

  1. Tuohan kuulostaa herkulliselta. Meillä on perunaviipalelaatikoihin (silakka- yms.) laitettu aina munamaitoa, jonka olen allergioiden vuoksi sitten korvannut kasvisliemellä.

    VastaaPoista
  2. Se on herkullista! Laitan vielä näitä äitini reseptejä lisää. Tuotahan voi muunnella vielä monella tapaa. Itse en pidä munamaidosta missään laatikossa, en makaroonilaatikossakaan.
    Kasvisversiona perunalaatikon voi hyvin myös tehdä, halutessa lisäämällä sipulin määrää...sanoo äitini.

    VastaaPoista
  3. Lukijani, perunalaatikon reseptiä hakeneet!
    Tilastoni kertovat, kuinka perunalaatikon reseptiä on haettu päivittäin.
    Olisipa hauska, jos laittaisit viestin käynnistäsi ja varsinkin jos olet kokeillut reseptiä. Lieneekö sellainen, jota olet hakenut?
    Kiitos etukäteen!
    Nyt on karjalanpaisti uunissa, mausteena possun- ja naudanlihan kanssa vain sipulia, maustepippuria ja suolaa. Joskus laitan lammasta, jos sitä ehdin kauemmasta kaupasta tai Lappeenrannan kauppahallista hakemaan.
    Eilen saimme naapurin hirvikeittoa, mies kun metsästää. Mahtava riistakeitto syntyy sekin yksinkertaisesti juureksista hirvenlihakönttien seurana.

    VastaaPoista
  4. Jotenkin eksyin blogiisi ja huomasin perunalaatikon reseptisi. Meillä äitini ja mummoni ovat tehneet laatikkoa tuollaisella ohjeella. Ja itse olen samaa perinnettä jatkanut. Liekö ohjeen samankaltaisuus johtuvaa siitä, että olen sukujuureni ovat Nurmeksesta ja mummoni juuret ovat Kuhmosta :-D

    VastaaPoista
  5. Tätä ohjetta olen etsinyt vuosikaudet!Kiitos :) Äiti ja mummo teki juuri näin <3

    VastaaPoista