perjantai 27. marraskuuta 2009

Häämatkalla rautaportilla ja muita muistoja lapsuudesta

Vielä joku aika sitten en tarkalleen tiennyt, mitä meemi tarkoittaa. Milloin tuo sana on tullut kieleemme? En ole ollut niistä kovin innostunut, mutta tämä oli sen verran hauska, että vastaan innoisssani. En ole tainnut kovin paljoa kertoa itsestäni tässä blogissa. Nyt kaikki julki!

Kiitos Nata!

Harvoilla tutuillani on blogia. Haastankin kaikki harvat lukijani!

1. Missä ja koska synnyit?
- Lauritsalan kauppala, nykyisin Lappeenranta, 1945.

2. Onko sinulla sisaruksia?
- Pikkuveli

3. Olitko päivähoidossa vai kotihoidossa?
- Halusin (vaadin) ja pääsin tarhaan, koska sain olla mukana hakemassa serkkuani. Äiti oli kyllä kotona. Se oli Kaukaan tehtaan tarha ja kaikille oli tilaa.

4. Oliko teillä lemmikkieläimiä?
- Tessu, pystykorva. Pihalla tepasteli kanoja ja kukko, siihen aikaan sodan jälkeen tavallista. Nekin olivat tavallaan lemmikkejä.

5. Muistatko aikaa, kun ei vielä ollut lapsilla turvaistuimia, vaan keikuttiin etupenkkien välissä tai tapeltiin sisarusten kanssa siitä, kuka saa istua edessä?
- No, ensimmäinen auto perheeseen tuli ollessani 10 v. noin 1956 ja se oli ihana kantti-Triumph, jossa oltiin aivan kiltisti takapenkillä.

6. Oliko sinulla mielilelua?
- Muistan noin kolmivuotiaana kanan, jota en suvainnut pikkuveljeni koskea.Isä rakensi minulle leikkimökin, jota vasta eilen kävin katsomassa, tein pikkulenkin vanhan kotini kautta. Aion mennä joku päivä ottamaan kuvia. Mökkini on yli 60 vuotta vanha! Siellä oli tapetitkin ja isän tekemä peltinen hella.

7. Muistatko mitä sinusta piti tulla isona?
- Ensin äiti, hieman isompana ylioppilas ja äiti. Onnistuin!

8. Olitko ns. näkymätön kiltti lapsi vai jokapaikan apina?
- Itsenäinen, aika vilkas ja menevä.

9. Kuljitko pihoilla leikkimässä, kotiavain kaulassa roikkuen?
- Eipä silloin ovet olleet kenelläkään lukossa naapurustossa. Rauhallisen kotikadun varrella kyllä mentiin pihoilta toiselle.

10. Nukuitko valot päällä?
- En.

11. Lempi lastenohjelmasi?
- Eipä ollut telkkaria olemassakaan. Radiossa tietenkin Markus-setä.

12. Muistatko ensimmäistä koulupäivääsi?
- En.

13. Keräilitkö jotain?
- Plastiikkapalasia laitettiin hakaneulalla nipuksi ja muistaisin, liekö oikein, että ne saattoivat olla rinnuksissa kiinnikin. Isompia palasia leikattiin pienemmiksi ja vaihdettiin. Karkkipapereita keröttiin ja ainakin ne olivat hakaneulalla rinnuksissa.

14. Mikä oli lempiaineesi alaluokilla?
- En muista erityistä, tykkäsin koko kouluhommasta. Kirjoittaminen taisi olla mieluista. Myöhemmin piirustus niinkuin kuvataidetta kutsuttiin.

15. Olitko koulukiusattu tai -kiusaaja?
- Aikanani ei juuri kiusattu, en muista mitään asiaa kiusaamisesta.

16. Mitä harrastit?
- Ei silloin alaluokilla juuri "harrastettu", oltiin ja tehtiin vaan kaikenlaista. Myöhemmin suuri harrastukseni oli juuri piirustus ja sen sellainen askartelu myös. Lukeminen oli alusta asti suuri juttu ja ihana koulun kirjasto...

17. Ystäväsi?
- Naapurin Pirjo,jonka kanssa leikittiin häitä siten, että meidän rautaportissa keikuttiin ja heiluttiin eestaas häämatkalla. Lahja ja Hellevi, Marjatta. Keneenkään heistä en ole ollut yhteydessä. Oppikoulussa tuli uusia kavereita kauempaakin, joihin useisiin olen yhteydessä.

18. Mieluisin muistosi jostain ensiluokkien tapahtumasta?
- Kirjoitin runon ekalla ja ilmoitin opettajalle, että lausun sen joulujuhlissa. Niin kävikin.

19. Minkälainen oli ensimmäinen opettajasi?
- Muistan vain yleistunnelman, mikä oli hyvä ja kannustava naisopettaja.

20. Oliko vanhemmillasi tiukka kuri?
- Ei tiukka, se oli ymmärtäväinen ja niinpä toteltiin aika hyvin. Sain satikutia leikkimökin siivoamattomuudesta, sen muistan ja joskus piiskaa, en vain muista mistä, harvoin, mutta piiska oli jossain jemmassa siltä varalta ja se taisi olla tarpeeksi varoituksenakin...mummo asui meillä enkä mummon mielestä voinut tehdä mitään pahaa ja se taisi säästää minut jonkun kerran. Jos vein naapurin lapsetkin mansikkamaalle, olivat ne lapset tuhmia, en minä. Ei silloin keskusteltu ruumiillisesta kurituksesta. Tukistuksen sain joskus.

21. Miten perheesi lomaili?
- Kesäisin tehtiin retkiä pyörällä telttailemaan. Joitakin matkoja sukuloimaan eri puolelle Suomea. Olin kummieni mukana paljon matkoilla ympäri Suomea jo parivuotiaasta. Rakastin sitä!Ihmiset kyselivät, eikös sinulla ole ikävä kotiin. Vastasin, että ei, kun sinne mennään takaisin kuitenkin.
Juuri kouluun menneenä muistan hyvin kuinka isäni sanoi: Siperiasta tuon tytön vielä jonain päivänä löytää. Kuljin ja asuin ympäri maailmaa, mutta vasta tänä syksynä tein Siperian matkan hyvin muistaen isäni sanat!

22. Lempiruokaasi natiaisena oli?
- Pikkuisena vaadin silliä ruisleivälle niin ettei leipää näkynyt.

23. Tupakoitiinko teillä sisätiloissa?
-Lapsuudessani oli tavallista tarjota vieraille "vierastupakkkaa", ja meillä vain vieraat polttivat, sillä vanhemmat eivät. Emmekä lapsetkaan koskaan aikuisena.

24. Mitä asioita pelkäsit?
- Aika pienenä yksi ainoa kerta pelotti, mitä tapahtuu, kun isä heitti äitiä kohden piimälasin ja äiti meni yksin yläkertaan...silloin elämä oli 40-50 luvuilla niin yksinkertaista ja turvallista, ettei pelkoja päässyt juuri tulemaan. Kummitätini pelkäsi ukkosta, ja lohdutin häntä pikkutyttönä kun näimme pallosalaman. Ihmeekseni täti oli aivan kauhuissaan, itse katselin luonnonihmettä.

25. Onko sinulla nykyään jo omia lapsia?
- Kaksoset tyttö ja poika 24 v.

Lisään vielä yhden oman kysymyksen:

26. Mikä on varhaisin muistosi.
Muistan kun muutimme uuteen kotiin noin 2,5 vuotiaana. Mummo työnsi minua omissa vauvanvaunuissani Kaukaan tehtaan kasarmilta 2 km matkan. Olin liian iso vaunuihin, mutta minulla olikin muuttokuormassa eli sylissä juuri hankittu koiranpentu Tessu.

Tämä meemi toi mieleen paljon paljon muutakin muistoja!

2 kommenttia:

  1. Paljon kiinnostavampaa onkin lukea eri ikäluokkaan kuin omaan kuuluvan henkilön vastauksia :-)

    Meemi on alkujaan yliopistotermi ajatukselle tai innovaatiolle, joka alkaa kulkea kulttuurista toiseen, esimerkiksi uskonnot, farkut ja joulukuusi ovat meemejä. Blogittajat ovat sittemmin antaneet sanalle uuden merkityksen: blogista toiseen lentelevä aihe tai kysymysrypäs, johon muita blogittajia haastetaan tarttumaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos selvityksestä, sitä tarvitsinkin! Mistähän sanana meemi on peräisin. Tulee mieleen englannin mermory-sana?

    VastaaPoista