maanantai 9. marraskuuta 2009

Nigerian jorubaheimon menetetyt kaksoset

Nigeriassa menehtyneen kaksosen äiti saa hoitaakseen pienen puuveistoksen, jota äiti sitten hoitaa kuolemaansa saakka. Tai kaksi veistosta. Hoitovastuu periytyy läheiselle sukulaiselle jos äitikään ei selviä. Eilen Teema-kanavalla esitettiin Patsaspäiväkirjat-ohjelman jakso, jossa käsiteltiin naisen kuvaamista patsaina.
Ohjelma nähdään Ylen Areenalla kuukauden ajan Ohjelma oli muiltakin osin hämmästyttävän monipuolinen. Aivan ihastuttava näkökulma patsaisiin Willendorffin Venus-patsaasta lähtien.
http://www.yle.fi/teema/dokumentit/kulttuuri-_ja_elokuvadokumentti/
http://wikibin.org/articles/yoruba-twins.html (joruba/youruba heimon perinteistä)
http://people.stu.ca/~belyea/2005/RitualI/Yoruba2.html (tämä Aishalle, ehkä antaa antropologisen näkökulman)

Minulla on kaksoset. Liian aikaisessa vaiheessa kilon pieninä syntyneet. Nigeriassa ja Suomessa on eniten kaksosia maailmassa. Meidän perheemme onni oli päästä Australian Sydneyn ylipistolliseen keskussairaalaan, jossa vuonna 1985 oli huipputasoinen keskoshoito.
Niinpä minulla on kaksi ihanaa lasta, nyt 24-vuotiaina terveitä.

Pieniä, oikeastaan pikkuisen ja maagisen pelottavan näköisiä ere ibeji kaksospatsaita on sen sijaan Nigeriassa suunnattoman paljon, sillä lapsikuolleisuus on siellä maailman mittakaavassa suorastaan kauhea.

Katsoin, kuinka jorubavanhus Igboran kylässä hoiti kahta 60-vuotiasta kaksospatsasta. Patsasvauvoille annetaan ruokaa, pestään ja puetaan kerran viikossa. Patsaat käsitetään puoliksi pyhiksi hengiksi, puoliksi vauvoiksi.

Tänään iltapäivällä menin flunssaroketetta ottamaan terveyskeskukseen ja siellä tapasin aikoinaan lapsiani hoitaneen neuvolatädin.

Siinä hän kertoi kollegoilleen silloin 1985 lopulla ihmetelleensä näitä kilon painoisena syntyneitä nappisilmiä, sillä hänen sanoin "ei siihen aikaan niin varhain syntyneet tainneet juuri selvitä". (Olimme Suomessa vuosien 1985-86 aikoihin yhden vuoden ensimmäisen syntymäpäivän ajoista.)

Nyt keskosten hoito on kehittynyt jonkin verran noista ajoista, ja samassa vaiheessa syntyneitä keskosia selviytyy enemmän (27 raskausviikolla).

Sydämen alle tulvahtivat ne ajat, kun istuin kiikkustuolissa Sydneyn vastasyntyneiden teholla, lapsi vuorotellen sylissä piuhoissaan ja käärityneenä peittoihin ja villamyssy päässä. Olin aivan varma silloin että tästä selvitään. Siellä lapsia hoidettiin 2 kuukautta.

En ehkä silloin kaiken keskellä tajunnut miten läheltä piti. Olemme onnekkaita.

1 kommentti:

  1. En mainittavasti katso telkkaria (mitä nyt Pikku Kakkoset toisella silmällä), mutta johdatustako lieni kun juuri tuon ohjelman tulin kuitenkin nähneeksi. Niistä patsaista on varmasti suuri terapeuttinen apu hoitajilleen.

    Paljosta saamme todella olla kiitollisia.

    VastaaPoista