torstai 29. maaliskuuta 2012

München 31.3-9.4.2012, osa 1

Nuorukainen Atticasta vuodelta 580 eKr. (tunnetaan nimellä Muncein Kouros)

(g:n jälkeen tuleva kirjain ei toimi näppäimistölläni)
Ensimmäinen päivä Glyptotek, antiikin Kreikan ja Rooman veistoksia. Nyt jälkeenpäin voin sanoa, että se oli minulle yksi paraista kokemuksista reissullamme. Sen perään  Alte Pinakotek, vanoja maalarimestareita 1800-luvulle asti (Rubens, Da Vinci, Tintoretto tunnetuimmasta päästä). Sitten vielä päivän kolmas suuri taidemuseo,  Pinakotek der Moderne (Monet, Manet, Durer esimerkiksi)...maalarimestareita 1800 luvulta 1900-luvun alulle asti. Neue Pinakotek jäi käymättä. Sinne  kävelimme Konigsplatzilta, joka oli toinen itlerin suosima pueenpitopaikka. Toisella kertaa kävimme Odeon Platzilla, toisella itlerin pueenpitopaikalla. Taidetta ja politiikkaa eti ensimmäisenä päivänä oikein aamusta iltaan! Eikä keväisemmästä säästä ollut tietoakaan, sama kylmä viima täälläkin ja välillä sade ja räntä saapui Skandinaviasta tänne asti! Villainen talvitakkini oli pelastus.

Etukäteen Muncen vaikutti vään mielenkiinnottomalta, suurkaupunki mikä suurkaupunki. Syy vierailuun olikin kesän saunakaverimme M, joka siellä on asunut kymmeniä vuosia. Matkatoverina oli yteinen tuttavamme A.  M asuu suur-Muncenin alueella, vajaan 40 kilometrin päässä vieättävässä pikkukaupungissa Furstenfeldbruckissa. Nopea esikaupunkijuna ajaa sinne noin 30-40 minuutissa keskustasta. Nyt en voi mitenkään sanoa aluavani sinne joskus takaisin. iva reissu ja tuli nätyä, kyllä. Ystävien takia menisin, en Muncenin. Kävelimme paljon, M oli suunnitellut meille tiiviin ojelman. Toinen mieleenjäävä antiikin veistosten rinnalla oli visiitti oli Bavarian Alpeille, junalla alppiniittyjen alki Fusseniin, päätepisteenä uskomaton satulinna Neuscwanstein.  7 päivää menoa ja aika rankat 2 matkapäivää jo iukkasen rasittivat jalkoja ainakin. Lepopäivää tai puolikastakaan emme malttaneet pitää!

elsinki-Amsterdam-Muncen KLM lennot, 215 e. Matka M:n kodista Tirilään kesti 13 tuntia. Siien tuli monta vaitoa ja odotusta, se onkin raskaampaa uin istua matka 2 pitkällä lennolla Australiasta, niin ainakin tunsin ja olin pajon väsyneempi!Aurinko välillä näyttäytyi ja Glyptotekin seinustalla otettiin eti lepotauko. Muutaman kilometrin päässä emäntämme kotia olisi ollut Dacaun keskitysleiri, mutta emme sinne alunneeet mennä. Saksassa nyt on äärimmäisen vaikea kuvitella natsi-Saksan aikoja. Riittäkööt muistutukseksi paikat, joissa itler mieluiten kansalle puui. Emäntämme kertoi, että iljaisentuntuinen läiökaupunki Furstenfeltbruck, jossa asuimme, on yksi nationalistien pääpaikoista nykyisin. Ensiksi  kuvassa ylevä portaikko  Königsplatzilla, toinen pueenpitopaikka oli Odeonplatzilla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti