perjantai 23. joulukuuta 2011

Suomalaisia maailmalla

Suomalaisia ja suomensukuisia on maailmalla yli miljoonan verran. Laitapa  lukijani maailmalla nimesi mukaan oheiselle sivustolle, jota ylläpitää Hesari. Nappasin tämän Venäjällä Siperian Tuymenissa asuneen Eevan blogista.

Ehkäpä listalta löytyy kadonnut tuttavasi!

Siperian valtavan rautatieverkoston jossain kohdin on pieni kaupunki nimeltä Taiga. Kaupunki on hiljainen ja uinuvainen. Kaupungin asema on sen sijaan tyypillinen mahtipontinen rakennus. Kaupungilla lienee ollut joku suurempi merkitys kauan sitten. Puutavaran ja malmin lastauspaikka? Asemapiha näytti olevan kohtalaisen kiireinen vieläkin, raidepareja julmetusti.  Rautatiekarttaa katsoessa se olikin monen radan risteyksessä.

Matkustimme sinne pari tuntia kalaan ja sieneen matkalla olleiden eläkeläisten kanssa paikallisjunalla Tomskista, sillä pitkänmatkan junat ajavat Taigan ohi, mutta eivät siellä pysähdy. Taiga kuin myös Tomsk on syrjässä varsinaisesta Trans Siperian reitistä. Tomsk on viehättävä miljoonakaupunki, joka neuvostovallan aikana oli suljettu . '

Taigassa ei näyttänyt olevan majoituspaikkaa ja jouduimme palaamaan Tomskiin yöksi. Olisi ollut mielenkiintoista seurata kaupungin elämää kauemminkin. Junassa viereisellä penkillä nukkui söpö punkkaripoika. Kaupungilla poika oli saanut seurakseen kauniin, mutta humaltuneen tytön. Jo  asemalla nuoret tapasivat ja suutelivat, silloin tyttö oli selvin päin, sillä kysyimme heiltä kaupungille menon suuntaa.

Ostimme kadun varrella istuvalta mummolta lasipurkillisen pulleita vadelmia ja söimme ne, myöhemmin huomasimme, sairaalan tutkimuslaboratorion takaportailla. Leninin patsas on paraatipaikalla jokaisessa pienemmässäkin kaupungissa.

Taigan lähistölle joutui varatuomari Ukko-Pekka Svinhufvud maanpakoon Venäjän vallan aikana useaksi vuodeksi poliittisen toimintansa vuoksi. Rouva Ellen Svinhufvud matkusti Luumäeltä Lappeenrannan läheltä huolehtimaan miehestään sinne useamman kerran. Juhlittuna sankarina  Suomeen palattuaan Svinhufvud eteni presidenttimme. Tästä  enemmän täällä.
Komea Taigan aseman sali, jossa olimme ainoat asiakkaat, takasali vielä komeampi tummanpunaisin samettiverhoin. Paikallisjunia kulkee muutama päivittäin. Kenelle nämä salit ovat?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti