torstai 27. tammikuuta 2011

Nenäpäivä ja El Corrector

Irma, Arja vai Sirkka? Huoahdus yksinäisyyttä, kupponen kahvia, silitetty pöytäliina. Siitäkö saisi romaanin? Kuka sellaista lukisi?

Mikko Rimminen sellaisen romaanin on kirjoittanut, ja Nenäpäivä voitti tämän vuoden Finlandia-palkinnon. Kirjaa on myyty yli 50 000 kappaletta (dekkareiden ja Riikka Pulkkisen Totta-teoksen kanssa viiden parhaiten myyneen kirjan joukossa viime vuonna). Aloitin kirjan eilen ja muutama sivu jo sai vastaamaan noihin kysymyksiin innostuneena; no uskon, tämä onkin aika hyvä juttu. Jo ensimmäiset sivut lupaavat paljon. En ehtinyt enempää, sillä avanto nukutti enkä halunnut pilata lukukokemusta niin väsyneenä.

Siihen istumaan Irma ja Marja-Liisa jäivät illalla (vai olivatko ne Arja ja Sinikka, ei sillä ole väliäkään) eivät puhu oikeastaan mistään , juovat kahvia lähiökaksiossa, ikkunasta näkyy ostarin nurkalle juuri ja juuri, oikein mitään ei ole tapahtunut, mutta haluan kiireesti jatkaa lukemista.

Kerron sitten enemmän. Tai ehkä en, hakekaa ja lukekaa kirja. Kaikkialla toitotetaan, miten kirja on vaikeuksissa. Niitä heitetään kaatopaikalle! EI!

Ostin sen oikeastaan Aishalle ja matkalukemisekseni, mutta koska olen menossa Australiaan elokuussa, en malta olla lukematta ja lähetän kirjan Aishalle postissa.

Madridin lentokentällä en voinut olla menemättä kirjakauppaan. Olihan siellä englanninkielisiä kirjoja, mutta keksin, että ostan Meksulle espanjankielisen kirjan. Annoin itselleni tehtäväksi ymmärtää pienellä espanjankielentaidollani ostaa takakannen perusteella mielenkiintoisen kirjan, jonka kirjoittaja olisi espanjalainen ja että kirja olisi yhteiskunnallisesti kiinnostava.

Sanavarastooni kuuluvat  sellaiset sanat kuin basura (roskat) ja carabiniero (aseenkantaja) sekä  medio kilo (puoli kiloa), joten kirjan takakannen lukeminen ei tuottane hurjempia yllätyksiä.

Valituksi tuli Ricardo Menéndez Salmón, El Corrector. Ymmärsin, että  hän on Espanjan eturivin kertojia, filosofian lisensiaatti Oviedon yliopistosta. Meksu voi sitten kertoa,  kun saatte kirjan mitä se pitää sisällään. Arvioisin, että jonkinlainen korjaamaton katastrofi tapahtui tiedotusvälineissä, tositarinan pohjalta kirjoitettu fiktio. Rakkauden tultakin takakansi lupaa, jos oikein luin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti