lauantai 9. tammikuuta 2010

Aussivieraat pukevat pakkasiin ja riisuutuvat avantoon

Joulu ja uusi vuosi menivät tohinoissa aussien kanssa.

Ensin tulivat tyttäreni pieni ja hänen sulhasensa Turkin kautta Melbournesta. Samoihin aikoihin heidän puoleksi suomalaistaustainen ystävänsä Elvira.
Uudeksi vuodeksi saapuivat tyttären tulevat appivanhemmat Adelaidesta. Siellä on nyt kesä ja ennätyskuumaa, yli +40C.

Minusta tehtiin "Mitten Police" eli lapaspoliisi. Sopii. Ei sovi lähettää koskaan lumeessa kävellyttä vierasta kylmin käsin ulos. Tarvittiin myös pitkiä kalsareita, saappaita,toppahousuja, kaulaliinoja . Komerosta kaivelin varusteita ja sitten kauppaan hakemaan lisää. Adelaiden eräkaupassa oli varusteiksi myyty napakat sadevaatteet Suomen ja Lapin matkaa varten, sentään kerrospukeutumista oli neuvottu.

- My God, ihanaa, miten suloisia pikkuiset ovat topattuina rattaissaan! Kunnes näky topatuista lapsista joutui inflaation käsiin ja ihastelun paikan sai pulkassa istuva toppapallero. Tai koiratakissaan. Kumpiakin kuvattiin.

- Katso,oi,ihanaa, koirallakin on takki. Saanko ottaa kuvan? Miten ne voi olla ulkona lumessa?

-Miksi lumi narskuu? ihmettelivät aussit.
-Koska on aika kova pakkanen.
-Vau!
Mutta pian jo olikin -20 C niinkuin hyvin tiedämme ja kaikki me supisuomalaisetkin ihastelemme huurteisia puita pitkästä aikaa. Ja kun lunta tuli lisääkuormakaupalla, seuraavaksi tuli ihmettelyyn lumenluontikone!

Onhan meillä muutakin eksotiikkaa tarjottavaksi. Elvira halusi kokea kaikkea mahdollista, onhan hänen äitinsä pikkutyttönä Suomesta Australiaan muuttanut ja Elvira on innostunut tutustumaan Suomeen, on ollut aikaisemmin kerran kesällä.

Meillä tehtiin korvapuusteja, karjalanpiirakoita, syötiin lohta lohen perään, lakkojakin oli pakkasessa ja niiden keräämisestä sainkin tosi jännittävän kertomuksen Kuusamon retkestämme karhun kohtaamisesta suohon uppoamiseen (ei me kohdattu eikä upottu, mutta mahdollisuus aina oli)... ja kuvattiin niitä lohia marketissa, laskettiin pulkkamäessä ja tehtiin lumitöitä. Istuttiin lumisessa pihakiikussa. Ei olisi tullut mieleen noin suomalaiseksi talvihuvitukseksi.'

- Hei, ne naiset vaan vastasivat nakuina puhelimeensa!
Käytiin avannossa. Siitä Elviralle huimat pisteet. Jälkeenpäin hän sanoi, että sauna oli rankempi kokemus kuin se avanto, jonne pulahti kaksi ja puoli kertaa. Eka kerta oli se puolikas polviin asti. Myllysaaren yleinen sauna ja avanto ovat kaupunginlahdella. Lauteilla parikymmentä naista ihanissa saunahatuissaan.

Ja lumi niin hohtavan valkoista ja lumihiutaleet ihastuttivat, aamulla ulos ei päässyt ellei lakaissut portaita. Elvira otti rappujen lakaisun tehtäväkseen. Potkurilla käytiin lähikaupassa maitoa hakemassa.

Kaupoissa oli ihania muumijuttuja. Niitä on nyt viemisinä. Elvira on ollut jo muumien lähettiläs Melbournessa. Siellä hän opettajaksi opiskelujensa ohella lukee parina päivänä viikossa lapsille satuja kirjakaupassa ja esittelee aina muumikirjoja.

Tyttären tulevat appivanhemmat ovat reippailijoita, mutta kovat kävelijät eivät kovin innokkaasti lähteneet pidemmälle kuin autosta siirtymisiin...katseltiin kylmässä tuulessa jäätynyttä Saimaan selkää korkealta Lauritsalan sillalta.
-Eihän tuolla sillan alla VOI olla vettä, sehän on kuin pelto! Ja siinäkö voi ajaa autolla. En uskaltaisi kävellä.
Käveltiin kuitenkin myöhemmin, varoen, jäällä.
Pöllikasoista sain kertoa, miten ne uitetaan Kaukaan sellutehtaalle Saimaan vesiä pitkin. Kanava ja Venäjän läheisyys aina ihmetyttävät. Katsottiin kanavan alkua Saimaalla. Ei sentään menty katsomaan Venäjän puita ja rajavartiotorneja Nuijamaalle, sillä Verity ja Andrew ovat matkustaneet Trans-Siperian reitin Pekingistä Pietariin ja ovat Venäjän puita nähneet. Venäjän läheisyys kuitenkin viehättää ja puhuttaa. Enää ei kysytä aivan yhtä tiukkaan, miten täällä niin lähellä rajaa elämme tai voimme elää kuin aikoinaan Neuvostoliiton aikoina.

Auton putsaaminen lumesta valokuvattiin. En ollut itse kiinnittänytkään huomiota miten lasten kiikun istuin on veikeästi lumen alla. Talven erikoisuuksiin sekin menee.

- Ja tuossako muka omenapuita? Miten tuossa kasvaa mustia viinimarjoja, kaikki paksun lumen alla? Täälläkö aivan vihreää kesällä? Miten mansikat ehtii kypsyä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti