maanantai 31. joulukuuta 2012

Viimeinen päivä ja matkasuunnitelmia Kiinaan

Vielä ehdin, liian nopeasti ohimenneen loppuvuoden viimeisillä tunneilla kirjoittamaan viimeisen päivän tekstin.

-Otan osaa, kommentoivat poikani opiskelukaverit, kun kyselivät häneltä loma-aikeita.
-Matkustelen kuukauden verran äitini kanssa, vastaa poikani. On ihanan hellyyttävää kuulla aikuisen pojan olevan vilpittömästi mielissään äidin kanssa matkustelemisesta. Mutta meillä on aina olllut lämpimät välit ja yhdessä matkustelu on ollut tavallista koko 28 vuoden ajan. Olemmehan asuneet 3 eri mantereellakin.

-Minne Kiinassa haluat äiti mennä? Ajattelin viedä sinut Tiibetiin mutta sinne emme pääsee uusien rajoitusten takia. Selvitetään matkaa sinne joskus toiste. Tiibet on ollut Sakun haluan matkustaa sinne-listalla teinipojasta lähtien!

- Oi, minulla ei ole mitään erityisiä toiveita. Menen minne oppaani ja tulkkini vie. Minne itse haluaisit mennä?

Tänään sitten suunnittelimme reittiä skypessä. Ensin lennän Pekingin kautta Sakun opiskelukaupunkiin Dalianiin koilliseen Kiinaan, Keltaisen meren rannalle. Siellä on talvi.

Käymme Mantsurian kierroksen ensin. Hämmästyin todella muutama päivä sitten, että olenkin menossa Mantsuriaan. Nykyisin aluetta ei Mantsuriaksi enää kutsuta. Se on Kiinan koillisessa sijaitseva alue . Sakun yliopisto on Lushunin alueella, joka itse asiassa on ennen tunnettu nimellä Port Arthur, viime vuosiin asti suljettu sotilastukikohta. Itse Dalianin kaupunki on kehittynyt tärkeäksi satamakaupungiksi vasta toisen maailmansodan jälkeen. Alue on ollut milloin japanilaisten, milloin venäläisten hallussa vuoteen 1945 asti.

Sakun kotiseutu, siis Mantsuria, ja sen Liaoning provinssi, on Pohjois-Koreaan ihan kiinni; sinne menemme katselemaan joen yli menevää siltaa; selvitellään myös jos pääsemme käymään Pohjois-Koreassa.

Mantsuriassa on talvi siis palttoot mukaan. Pohjoisempana on Harbin joka voi olla -30C tammi-helmikuussa (keskilämpötila -18C)...siellä on "jääkaupunki" jonka jäälyhtyfestivaali on mahtava spektaakkeli tammi-helmikuussan loma-aikaan, kertoo Saku. Ja siellä avantouinti on suosittua. Olisihan se mahtava kertoa avantokavereilleni avannosta Mantsuriassa! Sinne menemme!

Sitten lennämme Shanghaihin ja siitä junalla pariin näihin lähikaupunkeihin: Hangzhou, Suzhou. Sitten vanhaan pääkaupunkiin Nanjingiin, edelleen Xianiin, jossa ovat ne kuuluisat terrakotta-armeijat. Seuraavan on vuorossa Luoyang, sekin entinen pääkaupunki. Täällä jotain 1500 km etelään Harbinista ei pitäisi olla jäätä!

Uudenvuoden loman takia kiinalaiset matkustavat paljon, Saku tilaa junaliput etukäteen niin että jokaisessa paikassa on reilusti aikaa. Reitti voi tästä vielä muuttua mutta pääpiirteissään ajatus on tällainen.

Helsinki-Peking 15.1.2013. Pakkailen. Sakulle ruisleipää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti