torstai 5. elokuuta 2010

Asuntomessuilla autuaalliset maisemat, sekavat talot ja räjäytettyjä kallioita

Asuntomessujen talot olivat sokkeloisia, sieluttomia, eikä niitä oikein enää muista toisistaan, vaikka luksusta saattoivat olla. Kipparaisia makkareita, värittömiä sisustuksia, kapeita portaita, valkoista ja mustaa, välillä harmaata. Ulkona melkein jo liikaa kivi-istutuksia (räjäytetyistä kallioista)  ja huimia pihanrakennuskustannuksia, esimerkiksi 80 000 euroa. Tietysti, jos minulle ilmaiseksi annettaisiin, korkeaikkunaisen disainatun järvinaköalan rantasaunoineen (joka oli jo talo itsessään) ottaisin, mutta heti mietin, mitä kaikkea sillä hinnalla olisi voinut saada ja miten paljon luontoa on litistetty sen luksuksen takia.
Kaikilla, melkein, halpoja karkkeja kulhossa.

Vältin lukemasta mitään messujen taloista etukäteen, sen tiesin, että alue on Kallaveden rannalla ja sen, että Jorma Uotinen on antanut osviittoja Italia-talon sisustukseen. Talo poikkeisikin muista pienillä ilotteluillaan. Kuvittele Jorman tanssiaskeleita korkean sisääntulon punaisen pylvään ympäri tai valkoisten pallukoiden (istuinten) ylitse. Sitten Jorma hyppähtää balettiaskelin vihreään riippukeinuun, joka täyttää yhden makuuhuoneista. Kyllä, Italia-talossa olisi hauska asua, jos sen mukana saisi katoksen punaisen vespan. Jorma Uotinen on kertonut, että korkeat tilat ovat aina kiehtoneet.
Pari kuvaa muista taloista.

Mieleen tulee ylikulutus. Hiilijalanjälki. Asuntomessujen perusteella Suomessa on enemmän tosi rikkaita,  kuin kuvittelin. Miten suuret ovat näiden talojen ylläpitokustannukset? Kuopiossa sataa yleensä paljon lunta. Sitä kysyttäessä vastattiin, että lumet kuskataan pois alueelta. Jos pihan maisemointi maksaa satatuhatta, on oltava rahaa lumenkin pois kuskaamiseen. Mistä moinen vimma maisemoida upeaa savolaista järvimaisemaa? Tiet Saaristokaupunkiin Kuopion kupeessa oli tehty suurella vaivalla. Kiveä oli räjäytetty tuhottomasti, sitten kiveä oli käytetty maisemointiin, sanon uudestaan:  luonnonupean järvimaiseman maisemointiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti