tiistai 15. kesäkuuta 2010

Putin ja minä125 vuotta sitten Venäjän tsaari Aleksanteri II ja hänen puolisonsa Dagmar vierailivat Lappeenrannassa. Silloin tsaariparia varten rakennettiin oma asema, johon keisaria varten tehtiin oma oleskelukammari. Vierailu toi siis rautatien Lappeenrantaan ja siitä alkoi kaupungin vaurastuminenkin. Tuota vanhaa asemaa entisöidään parhaillaan.

Siihen vierailuun verrataan eilistä vierastamme. Odottelin aseman lehmusten alla muutaman sadan muun kaupunkilaisen ja melkein yhtä monen kännykkäkameran kanssa. Putinin mustat autot kiisivät asemalle koleana ja tuulisena toukokuun päivänä tunnin myöhässä. Tiukasti taaempana poliisin aitanauhojen takana steppasimme, teimme kaikenlaisia pienimuotoisia lämmittelyliikkeitä ja seurasimme aseman edessä edestakaista touhinaa.

Yhtäkkiä alkoi kuulua helikoptereiden säksätystä ja liike aseman edustalla tiivistyi kun mustapukuisia virkamiehiä kerääntyi riviin. Putin oli tullut lentokoneella ja rahtikoneen tuomilla kuudella autolla. Ripeä kättely Vanhasen kanssa. Suoraan junaan ja veturimiehen paikalle. Virallisesti hyväksytyt ensimmäisen luokan valokuvaajat saivat käyttää koroketta veturi-ikkunan edessä kuvaamiseen. Toisen luokan journalistit olivat karsinassa kauempana. Veturin ulkoradan puoleisella sivulla patseerasi tummapukuinen turvallisuusmies, niin ensin arvelin, musta pitkä esine, pyssykö, kädessään.
Tarkempi tarkastelu osoitti, että se oli vain musta pitkä sateenvarjo.

Pieni ja harmaa Putin solahti takaisin junasta autoille Matin ja muiden pitempien keskellä ja aivan kuin varkain ja hiljaa suhahti nopea Allegro-luotijuna liikkelle. Rappukoroke, minne odotimme vihkisseremoniaa, olikin vain valokuvaajia varten. Odotimme, että vihkimisseremonia tapahtuisi siinä. Kerrotiiin, että olisi ollut liiallinen turvallisuusriski, että Putin olisi matkustanut junassa. Vanhanenkin oli harmitellut, ettei rivikansanedustajana enää pääse varsinaiselle neitsytmatkalle joskus syyspuolella. No ihan varmasti näin kaksi vilausta itse Putinista.

Venäjän matkailijoille iloksi, Helsinki-Pietari reitti lyhenee 2,5 tuntiin kun se nyt on noin 6 tuntia. Juna aloittaa liikennöinnin syksyllä ja matka-aika vähenee asteittain.  Lappeenrantaan juna ei enää tule, Helsinki-Pietarin rata eroaa tuossa Luumäellä Lappeenrannan kupeessa Vainikkalaan, josta Lappeenrannan matkustajat astuvat kyytiin. Tämä oli vain vihkimisnäytös asemalla, johon juna ei itse asiassa kulje. .

Nyt kun matkailuasiaa on, pitääkin mainita, että Lappeenrannassa on paljon venäläisiä matkailijoita päiväreissuillakin ja uusi Air Balticin keväällä avattu lentoreitti on suunniteltu juuri suuren markkina-alueen Pietarin matkustajille; Lappeenrannasta pääsee nyt kätevästi suoraan Euroopan keskuksiin. Mutta Lappeenrannasta ei pääse lentämällä enää Helsinkiin. Kannattamatonta.

Aika jännä seurata viimeisten 50 vuoden muutoksia naapuruussuhteissa; kävimme luokkaretkellä Leningradissa vuonna 1961 ja olimme ensimmäinen koskaan sinne päässyt luokka. Muutenkin raja oli heiveröisesti avautunut noihin aikoihin vain  ryhmämatkalaisille. Silloin kysyttyä kauppatavaraa olivat nailonit. Ja se oli jännäää, koska myynti oli kiellettyä. Osasivat ostajat kyselläkin hyvin vaivihkaa. Nyt osaavat venäläiset tulla Suomeen maastureillaan ja täyttää takakonttinsa Suomen herkuilla ja muotivaatteilla. Ihmettelin aluksi, kuinka suuria liikkeitä täällä on. Sitten kun kuulin kaupoissa enemmän Venäjää kuin Suomea, selvisi sekin. Lehdistössä velloo keskustelu laitetaanko tänne venäjänkieliset katukyltit. Paljon opastauluja onkin jo, kaupungin virallisia matkailutauluja ja liikkeiden mainoksia. Tuossa meiltä kilometrin päässä on Kalaa - Riba kauppa erityisesti ohi matkaajia naapurinmaalaisia varten. Samalla saamme mekin hienon valikoiman savustetuista ankeriaasta alkaen.

Putin allekirjoitti myös kanavan Venäjän puolen vuokrasopimuksen seuraavaksi 50 vuodeksi. Satamaristeilyt Lappeenrannasta Viipuriin - niillä on epäilemättä melkein jokainen lappeenrantalainen seilannut kerran jos toisenkin. Saimaan varren puukauppaa kulkee kanavan kautta. Odotetaan siis kanavan toimintojen vilkastumista, turismista puukuljetuksiin. Kaunis reitti se on.

Visiitti oli osa Eu-Venäjä forumia, ensimmäistä sellaista maailmalla. Putin ja muutamat ministerit ottivat osaa forumiin junakatselmuksen jälkeen.
Putin puuttui venäläisen isoäidin Irina Antonovan käännytykseen, ja lupasi, että isoäidille järjestetään hoito Venäjällä. Aika käsittämätön puuttuminen pieneen yksityiskohtaan kun tietää millaiset ongelmat Venäjällä itsellään on ja mikä myriadi ongelmia maailman suurimmassa maassa on.   Irina-isoäidille tietenkin toivon rauhallista vanhuutta Suomessa perheensä luona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti