maanantai 20. kesäkuuta 2011

Savusaunalla, Saimaalla, luomutilalla


Savusaunan lauteilla on keskustelu yleensä kovin leppoista. Tänään aloitus tuli mustasta nurkasta juuri kun olin kiivennyt täyteen saunaan.
- No sit ne heitti pään Ladan takakonttiin. Olivat hakanneet sen irti.
Seurasi tarkka kuvaus jostakin rikollisesta hommasta, jossa rahalla oli suuri osa. Katsoin raamikasta kertojaa, sellainen rikosylikomisarion perikuva. Saunassa ei kysellä kuka sie oot. Epäilen, että useimmat saunassa istuvista  seudun meihistä kuitenkin tuntee toisensa. Ehkä saunan mustilla lauteilla on sopivaa kertoa ikäänkuin nimettömänä hieman töissä sattuneista tapahtumista.  Sattumoisin, jossain vaiheessa oli saunassa ainoa nainen 14 komean miehen seurassa. Näyttää siltä, että savusauna on miesten mieleen.

Lähimatkailua  tänään. Matkalla pysähdyin Heikkisen luomutilalla Ilottulassa ja sain matkaani kaupan päällisiksi muutaman juurisellerin napakan taimen. Mukaan tuli uusia perunoita, sipulia, kananmunia. Valikoimissa oli myös viiriäisen munia, mutta ehkäpä haen niitä johonkin erikoisjuttuun toisella kertaa. Pienet munat olivat tosi kauniita.

Tie Lappeenrannasta vei Saimaan rantaa Pontuksen, Muukon ja Ilottulan kautta Hinkanrantaan Suur-Saimaalle. Maisemat olivat upeat; sateen jälkeen luonto oli vihreistä vihrein, Saimaa kulki vierella osan matkaa. Hinkanrannassa on erilaisia  saunoja tarjolla. Lisäksi on maanantaisin yleisölle auki Saunaseuran savusauna. Ranta on loiva hiekkaranta ja näkymä Saimaan selälle niin, että kaukainen ranta ei juuri näy. Iltaisin auringonlaskut Hinkanrannassa ovat jo sen vuoksi käymisen arvoisia. Rannalla on melkein kuin aavalla merellä; näkymä on niin avoin.Kaikki tämä sijaitsee Lapepenrannan kaupungin rajojen sisäpuolella. Satunnainen matkailija kauempaa voisi jatkaa matkaa eteenpäin, vaikkapa Imatrankosken ja linnamaisen viehkeän Valtionhotellin tienoille keisarillisiin maisemiin ja tunnelmiin.

Kotimaan matkailureitti ei tarvitse olla kaukana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti